În Weekend, Fundația Conservatoare Carpathia, a mers pe urmele zimbrilor din Munții Făgăraș. Fundația a fost fericită să constate că, după două secole de absență, zimbrii reintroduși aici, s-au adaptat perfect la condițiile mediului natural.
La aproape trei ani de la debutul programului de reintroducere a zimbrilor în Munții Făgăraș succesul este atins, 28 de exemplare se află în libertate. Una dintre dovezile adaptării la condiţiile de mediu sunt cei trei viţei sănătoşi (din cinci, iniíal), care însoţesc turmele în sălbăticie.
„Misiunea de a reface de la zero populaţia de zimbri în zona Munţilor Făgăraş a început cu eliberarea a 8 exemplare aduse din Germania şi Polonia. Ulterior am adus din Suedia, Marea Britanie şi din rezervaţiile Vama Buzăului şi Vânători Neamţ. Iniţial animalele au fost găzduite în ţarcurile de carantină şi de aclimatizare, iar din primăvara anului 2020 se bucură de habitatul natural propice din Munţii Făgăraş.
Un criteriu important în selecţia exemplarelor îl reprezintă analiza pedigreeului, pentru a evita apariţia fenomenului de consangvinizare”, a declarat Adrian Aldea, biolog, manager faună în cadrul Fundaţiei Conservation Carpathia.
Conform sursei, România a redevenit după 2012 una din cele 9 ţări europene în care zimbri trăiesc în zone sălbatice. Din 2020 acest lucru a devenit realitate şi în Munţii Făgăraş, notează Adevărul.
„Dispărut şi din zona Carpaţilor româneşti, acum mai bine de 200 de ani, din cauza vânătorii excesive, zimbrul a fost reintrodus cu succes în alte câteva zone din ţară, specia adaptându-se bine în libertate în Parcul Natural Vânători Neamţ, la Armeniş (Caraş-Severin) sau în judeţul Hunedoara”, arată ONG-ul.
Dispariția animalelor a fost legată de exploatările forestiere, vânatul excesiv, braconaj, distrugerea habitatelor naturale. Specia se readaptează treptat la sălbăticia zonelor montane.
„Ţinta noastră este una destul de mare într-un timp destul de scurt. Avem un target pentru anul 2024. Pentru că această activitate de populare cu zimbri din Munţii Făgăraş face parte din proiectului, al cărui principal scop al proiectului este reconstrucţia habitatelor degradate şi aplicarea unor măsuri de conservare, ţinta pe care ne-am asumat-o faţă de Comisia Europeană şi faţă de partenerii din acest proiect este eliberarea a 75 de de zimbri, până la jumătatea anului 2024”, menționează Călin Șerban.
Zimbrii sunt împărțiți pe grupuri. Arealul celor 28 de animale a fost depățit, trecând și în Brașov. Grupurile sunt monitorizate de echipe de rangeri formate din localnici angajaţi din comunităţile locale.
Specialiştii fundaţiei vor să se asigure astfel că grupurile de zimbri nu vor avea tendinţa să se apropie de comunităţi. În acest scop, ei utilizează pentru monitorizare și senzorul de mișcare.