Cele două tunuri se află în curtea unei instituții din municipiu, la podul unde s-a purtat lupta de la podul Jiului din Târgu Jiu.
Autoritățile le-au luat din zona respectivă, însă acestea nu se aflau în niciun patrimoniu. „Riscam să cadă în capul oamenilor. Din acest motiv au fost luate. Se află în procedura preluare în patrimoniul orașului, după care se vor face demersurile pentru restaurare“, a spus Adrian-Dan Bândea, directorul Centrului de Cercetare și Documentare „Constantin Brâncuși”.
Instituția unde se aflau cele două tunuri funcționează în prezent în spații preluate de la Liceul Auto din Târgu Jiu, deoarece sediul original, o culă monument istoric, este în proces de modernizare de mai mult timp. În curtea actualului sediu al Centrului „Constantin Brâncuși“ se află două tunuri istorice, care au fost folosite în luptele din Primul Război Mondial pe teritoriul județului Gorj.
Adrian-Dan Bândea a declarat că cele două tunuri vor fi amplasate tot lângă sediu după ce vor fi restaurate. Totuși, nu a putut preciza când va începe procesul de restaurare, potrivit Adevărul.ro.
Podul istoric, inclus pe lista monumentelor istorice, este plin de rugină. Autoritățile nu s-au mai ocupat de întreținerea acestuia, deși este frecvent utilizat și face legătura cu un parc.
La 14 octombrie 1916, la acest pod, populația orașului, formată în mare parte din cercetași, elevi și bătrâni, a opus rezistență trupelor germane sub coordonarea comisarului de poliție Ioan C. Popilian. Această luptă a fost de o importanță crucială, deoarece a permis Armatei Române aflate în retragere să se regrupeze.
Lupta de la Podul Jiului a rămas în istorie datorită curajului locuitorilor orașului, care, fără să le fie teamă de puterea inamicului, au luptat pentru a-și apăra orașul. Conform mărturiilor, lupta a durat mai multe ore, timp în care înaintarea trupelor germane a fost oprită, oferind astfel suficient timp trupelor române pentru a se retrage în siguranță.