În această perioadă, cei mai mulți gospodari prepară minunata licoare a acestui sezon, mustul. Este o băutură dulce, înțepătoare, cu un gust unic, obținută prin zdrobirea strugurilor proaspeți. Mai mult decât atât, este benefică pentru organism, deoarece este extrem de bogată în vitamine, minerale și polifenoli.
Se pare că la Iași, producători locali au început deja să-și scoată pe piaţă sucul natural. Acest lucru este valabil și în cazul unor soți care și-au dezvoltat propria afacere din vâzările acestei băuturi.
„Mustul nu-l găseşti tot timpul, vinul îl găseşti tot anul. Aşa arată Ravacul. Şi aici avem doar Căpşunica. Deja o parte am şi pus-o în butoaie”, a declarat Doina Herea, producător local, notează observatornews.ro.
De câteva săptămâni, în gospodăria acesteia se găsește must. Și având în vedere că cererea este mare, femeia a decis să culeagă via treptat.
„Noi ducem doar must proaspăt la clienţi, iar restul îl facem vin. Se caută mustul căpşunică, în general ăsta predomină. 20 de lei kilogramul. Must doar acum găseşti. E foarte limpede, uitaţi! E ca un suc acum”, a spus Doina Herea, producător local.
„Are un gust aromat, căpşunică, roşu aprins, un must foarte dulce. E un vin aromat, cu mai puţine grade, dar este apreciat de consumatori”, a mai susținut Doina Herea, producător local.
Se pare că mustul este o sursă bogată de antioxidanți, deoarece strugurii sunt cunoscuți pentru conținutul lor ridicat de antioxidanți, în special resveratrol, flavonoide și taninuri.
Totodată, consumul de must îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, are efect antiinflamator și menţine inima şi creierul sănătoase.
„Ca şi vitamine, conţinutul de vitamina C, este un asistent de nădejde la sistemul nostru imunitar şi, bineînţeles, complexul de b-uri complet. conţine şi magneziu, conţine şi potasiu”, a precizat Ionuţ Ignat, nutriţionist, pentru sursa menționată.