Dobrogea înseamnă mai mult decât plaje. Ce pot vizita aici turiștii plictisiși de mare

Publicat: 15 07. 2022, 11:33
Actualizat: 21 07. 2022, 16:18
Foto: Captură video

Zona Dobrogea este mereu asociată cu litoralul, dar pe lângă plaje, destinația re multe alte locuri demne de vizitat, pe care majoritatea nu le cunosc. Așezările de la Marea Neagră sunt unele dintre cele mai vechi din lume. Dobrogea are mai multe cetăți antice decât s-ar putea vizita într-o excursie, notează Replica.

Cheile Dobrogei

Zona Cheilor Dobrogei a fost declarată Arie de Protecție Specială Avifaunistică prin Hotărârea de guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 (privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România) și se întinde pe o suprafață de 10.929 hectare. Aceasta include rezervațiile naturale Gura Dobrogei, Peștera La Adam și Peștera Gura Dobrogei.

Aria protejată reprezintă o zonă naturală (pajiști naturale, stepe, terenuri arabile, culturi, pășuni, păduri de foioase, păduri în tranziție) încadrată în bioregiune geografică stepică a Podișului Casimcei; ce adăpostește o gamă variată de floră (halofilă, higrofilă, mezohigrofilă) și asigură condiții de găzduire, hrană și cuibărit pentru mai multe specii de păsări migratoare.

Lacul Iacobdeal

Lacul Iacobdeal este situat foarte aproape de Tulcea. Culoarea sa, cea a smaraldului, dă impresia unui lac glaciar. Este înconjurat de pereți de granit și se spune că în adâncuri trăiesc pești mari. Este un lac vechi, antropic, format într-o carieră de granit, explorată acum zeci de ani. Este una dintre cele mai căutate zone de camping pentru că este o oază de liniște unde răsună în serile de vară acorduri de chitară de la tinerii instalați cu corturile lângă lac.

Stațiunea Techirghiol

Techirghiol (sau Tekirghiol, turcă Tekirgöl, însemnând „lacul barbunului”) este un oraș în județul Constanța, Dobrogea, România. Are o populație de 7.292 locuitori. Se află la 15 km de Constanța, la 2 km de Eforie Nord, la 4 km de Movilița. Orașul este cunoscut pentru lacul cu același nume, Sanatoriul Balnear și Mănăstirea Sfânta Maria.

Cetatea Histria

Numele Histria se traduce prin Pe Dunăre, Situat pe Dunăre. A fost prima așezare de pe teritoriul României și datează din secolul 7 î.Hr. (în jurul anului 657 î.Hr.). Histria a fost sub ocupație romană între secolele I și III d.Hr. A fost abandonată în secolul al VII-lea d.Hr., când a fost invadată.

Cetatea Histria a rămas în istorie ca prima colonie grecească de la malul mării, dar și prima așezare urbană de pe teritoriul țării noastre. În momentul actual, este un sit arheologic de interes prioritar inclus pe lista Patrimoniului European. În apropierea cetății se întâlnesc specii foarte rare de flori și alte plante cum ar fi: alior, cârcel și pelin. Zona este într-adevăr foarte frumoasă. Este potrivită pentru o plimbare sau pentru un picnic cu familia.

Cetatea Enisala

Cetatea situată la 2 km de localitatea cu același nume, pe un deal calcaros care domină zona lacurilor Razim și Babadag, a fost construită în a doua jumătate a secolului XIV, cu scop militar, foarte probabil de către negustorii genovezi, deținători ai monopolului navigației în Marea Neagră. În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân a fost integrată în sistemul defensiv al Țării Românești. Cetatea a fost abandonată la sfârșitul secolului XV.

Explorările arheologice au relevat monede aparținând Imperiului Bizantin, Republicii Genova, tătari, moldoveni, Țara Românească și turci, iar această descoperire confirmă faptul că cetatea a avut un rol militar, politic, administrativ și economic.

Munții Măcinului

Munții Măcinului sunt cei mai vechi munți din țară și au fost erodați cu sute de milioane de ani în urmă. Cu o biodiversitate remarcabilă, este singurul parc Național care nu se află în munții Carpați. În munții Măcinului sunt împărțite 10 habitate de interes, dar doar 6 sunt prioritare. Măcinul are aspect de deal, cel mai înalt vârf fiind Țuțuianu (467m).