Adrian Vais, fostul manager alfirmei Petrocart din județul Neamț, a decedat la vârsta de 68 de ani, după ce a fost infectat cu Covid-19.
Acesta s-a stins din viață, pe data de 26 octombrie 2020, la Spitalul Judeţean Neamţ.
Bărbatul a fost internat pe 17 octombrie, după ce a fost confirmat cu noul coronavirus.Acesta mai suferea și de alte afecțiuni.
Adrian Vais a fost managerul firmeiPetrocart, cu o istorie de 112 ani. A fost înfiinţată în anul 1908,producândsortimente de hârtie şi carton, potrivit Adevarul.
Adrian Vais, absolvent al Facultăţii de Tehnologie Chimică a Institutului Politehnic Iaşi,s-a implicat în proiecte culturale și înproiecte sportive sau sociale.
Vasile Ouatu, managerul unui complex comercial, a decedat pe 22 martie 2020, fiind al treilea caz de deces cauzat de Covid-19.
Acesta era și ex-vicepreşedinte al Federaţiei Române de Volei, fost viceprimar şi consilier local.
Firmape care o conducea Adrian Vais, ea era unică în România încă din comunism ,aici ajungând pentru reciclare banii uzaţi ai epocii Ceauşescu. Iar la fabrica din Piatra Neamţ, bancnotele de 1, 3, 5, 10, 25, 50 şi 100 de lei erau transformate în celuloză, iar din procesul tehnologic rezulta hârtie igienică.
„Într-o singură zi, erau transformaţi în pastă de celuloză circa 8-10 metri cubi de bani. În fabrică exista o încăpere specială, în care personalul nu avea voie nici măcar când acolo nu se întâmpla nimic. Noi doar eram anunţaţi că la o anumită oră dintr-o anumită zi începe procesul de destrămare a banilor“, preciza directorul.
„Totul era strict păzit. După destrămarea banilor, noi preluam pasta printr-un tub şi o amestecam cu o alta, produsă de noi. În funcţie de fluxul tehnologic în care era introdusă, din această pastă se făcea hârtie igienică sau carton“, spunea directorul Vais.
La firma Petrocart, erau produse hârtiade scris pentru cărţi şcolare şi ediţii pentru tipar plan şi rotativ, hârtie colorată, albă şi brună, hârtie de împachetat, carton alb, brun, gri şi colorat, simplex, duplex şi triplex.
După 1948, a fost naţionalizată şi redenumită ca Fabrica de Hârtie şi Cartoane Comuna din Paris, iar după anul 1990, Petrocart SA, fiind privatizată prin metoda MEBO.