Din cauza sărăciei, bătrânii din România mor de frig, la propriu, în case
În timp ce în ultimele zile, atenția clasei politice, dar și a cetățenilor este furată de dezamăgirea Schengen-ului, problemele grave ale locuitorilor țării sunt trecute pe planul doi.
Bătrânii din România supraviețuiesc cu greu situației financiare în care ne aflăm
Bătrânii din România ajung să moară în propriile locuințe din cauza lipsurilor și a nepăsării autorităților care le-ar putea întinde o mână de ajutor. Este și cazul unei femei din localitatea Șipote, județul Iași.
Femeia din localitatea Șipote, județul Iași a murit de frig în propria casă.
Femeia avea și alte probleme de sănătate, iar calitatea vieții crunte pe care a dus-o în ultimele săptămâni în frig și foame au dus la un astfel de deznodământ.
Bătrâna din Șipotele a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale. Din nefericire era însă în șoc hipotermic și deși medicii au încercat să o salveze acest lucru nu a mai fost posibil.
„A fost adusă în urgență comatoasă cu patologie foarte severă având pe examenul radiologic tuberculoză, probabil o boală veche care nu a fost suficient tratată, arată Ziarul de Iași.
Pacienta a fost intubată, ventilată mecanic dar la momentul în care și-a recăpătat temperatura normală de 36 de grade a instalat pe fondul afectiunilor cronice și a acestei afecțiuni extrem de grave hipotermie acută 22 de grade stop cardiorespirator care nu a răssuns la manevrele de resuscitare.”, au explicat reprezentanții unității spitalicești.
Bătrânii din România care duc deja un trai greu nu au nici o șansă de supraviețuire într-un astfel de context. Femeia din Șipote nu este prima victimă a hipotermiei.
Recent,un caz asemănător a avut loc în județ. În urma femeii a rămas soțul ei care trăiește la limita subzistenței.
Cei doi bătrâni se descurcau cu puțini bani, care nu ajungeau nici măcar pentru alimente. De altfel, soțul femeii decedate are grave probleme de sănătate care îl împiedică să se îngrijească singur.
Frigul îi afectează și pe cei tineri care nu au posibilitatea să se încălzească
De altfel, una dintre primele nopţi din acest sezon cu temperaturi negative a dus la Spitalul Clinic de Urgenţe „Sf. Spiridon” din Iaşi trei pacienţi cu hipotermii severe în doar 24 de ore, iar doi, femeia din Șipotele și încă un pacient nu au mai putut fi salvaţi.
Medicii au intervenit și în cazul unui pacient de 51 de ani, care a fost adus de către ambulanţă la Spitalul din Hârlău şi mai apoi transferat la Iaşi.
Bărbatul a fost preluat de acasă, nu era cunoscut cu alte probleme de sănătate, iar la unitatea medicală a ajuns cu o temperatură centrală a corpului de 23 de grade.
„A fost instalat, la scurt timp după ajungerea elicopterului, un stop cardio-respirator, s-au început manevrele de resuscitare şi pentru că reîncălzirea ar fi durat câteva ore, am decis să îl aducem în Unitatea de Primire a Urgenţelor de la «Sf. Spiridon».
Din păcate, în ciuda eforturilor echipei din urgenţe de a-l reîncălzi şi de a trata toate complicaţiile unei hipotermii severe, pacientul a avut o evoluţie nefavorabilă şi a decedat.
Pentru aceşti pacienţi solicităm examen la medicină legală”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU SMURD.