Descinderi la Permise Auto și sediile RAR: Banii din șpăgi, circa un milion de euro, ascunși în ligheane și găleți
Zeci de percheziții au loc în această dimineață în toată țara. Procurorii DNA au descins în București și județele Suceava, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, în dosare care vizează infracțiuni de corupție, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat. O parte dintre acțiuni au loc și la instituții publice, inclusiv la Serviciul Județean de Permise și Inmatriculări Auto Suceava.
Banii din şpăgi, ascunşi în ligheane şi găleţi
Procurorii DNA Suceava au efectuat în total 67 de percheziţii în dosare penale ce vizează infracţiuni de corupţie, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat.
La Suceava, descinderile au avut loc inclusiv la Serviciul Judeţean de Permise şi Înmatriculări Auto, unde mai multe persoane sunt suspectate că ar fi eliberat permise auto ilegal, contra unor şpăgi foarte mari.
Amintim în acest context și de perchezițiiole care au avut loc în data de 14 octombrie la persoane implicate înobţinerea frauduloasă de permise de conducerepentru cetăţeni români, eliberate însă într-o ţară africană. Mai exact, permise auto obținute în Congo.
Șpăgi de 7.000 de euro pentru un permis
Probele administrate în acest caz au arătat crearea unei rețele de intermediere a obținere a permisului de conducere prin frudarea probei teoretice și a celei practice, în schimbul unor sume cuprinse între 5 și 7 mii de euro pentru un permis.
Polițiștii au găsit peste un milion de euro în locuințele percheziționate. Potrivit unor surse judiciare citate de B1 TV, unele bancnote erau ținute în seif, altele ascunse în pereți sau depozitate în ligheane, ori găleti.
Activitatea instituțiilor unde au avut loc percheziții a fost suspendată, spre marea nemulțumire a publicului.
Zeci de descinderi DNA şi DIICOT în mai multe oraşe din ţară
Tot la Suceava, s-a desfăşurat o altă acţiune de amploare. De această dată procurorii DIICOT au efectuat 28 de percheziţii la locuinţele unor persoane bănuite de contrabandă cu ţigări.
În acest caz, o grupare infracţională este suspectată că ar fi introdus în mod ilegal pe teritoriul României aproximativ 11.000.000 de țigarete provenite din contrabandă, pe care ulterior le-au comercializat pe piața internă. Ţigările erau introduse în ţară pe la trecerea de frontieră cu Ucraina, Brodina. Persoanele bănuite erau ajutate în această schemă de mai mulţi polițiști de frontieră. Prejudiciul este estimat la 1,6 milioane de euro.
Vor fi dispuse masuri in conformitate cu legea 360 din 2002 privind statului politistului, conducerea a solicitat luarea de masuri ferme fata de lucratorii inst care incalca legea.
Percheziţii au avut loc şi în judeţe din ţară, printre care: Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Neamţ, Bacău, dar şi în capitală. Nouă dintre acţiuni au fost la instituţii publice si restul la domiciliile unor persoane fizice si sediile unor societati comerciale.
În Brăila, București și Galati sunt în desfășurare 23 de percheziții domiciliare într-un dosar de camătă și șantaj.