Coșmarul pacienților din mediul rural și din orașele mici din Ronia: actul medical este la limită de malpraxis. Ce se întâmplă în unitățile sanitare din aceste zone

Coșmarul pacienților din mediul rural și din orașele mici din Ronia: actul medical este la limită de malpraxis. Ce se întâmplă în unitățile sanitare din aceste zone

Coșmarul românilor din mediul rural: România este țara în care, dacă nu ai bani, mori în spitale. Pacienții declară din ce în ce mai des acest lucru, mai ales cei care nu locuiesc în București sau într-un alt oras mare din țară.

Pentru oamenii din mediul rural sau din orașele mici ale țării, actul medical este la limită de malpraxis.

Un spital din localitatea Moroeni, Dâmbovița, are un singur medic, în vârstă de 74 de ani

La 100 km distanță de București, în localitatea Moroeni, Dâmbovița, funcționează o secție a Spitalului Județean Târgoviște. Aceasta este, de fapt, fostul sanatoriu TBC, al doilea ca mărime din Europa la momentul la care a fost deschis.

Când trata pacienți cu tuberculoză din toată țara avea 600 de paturi. România nu are atât de mulți bolnavi TBC încât să fie nevoie de multe locuri, însă spitalul este departe de ce a fost odată. Acum mai are doar 50 de paturi și un singur medic care are 74 de ani.

„Bineînțeles că îmi e greu, nu greu, foarte greu. Bineînțeles că nu o să mai dureze mult, fiindcă am și eu viața mea, nu mi-a garantat nimeni că aș fi centenar”, a declarat medicul în vârstă de 74 de ani, Ion Barbilian, într-un interviu pentru Digi24.

„Medicul pe care îl avem este unul foarte de treabă , dar face și dânsul cam greu față”, a delarat unul dintre pacienții secției.

Spitalul în este administrarea Consiliului Județean Dâmbovița, care nu are fonduri pentru niciun fel de investiție

Când sanatoriul din Moroeni era unul dintre cele mai puternice centre de tratament din țară, locul se transformase într-un mic oraș. Avea locuințe pentru medici, iar doctorii trebuiau să-și facă mutație în localitate ca să lucreze aici. Acum, vine cine vrea, dar… nu vrea nimeni, pentru că spitalul arată dezolant, iar aparatura nu există.

„Nu-i atractiv să stai aici izolat, blocurile unde locuim s-au tot degradat. Ce tânăr ar fi dispus să-și petreaca tinerețea aici? Chiar și 2, 3 ani. N-ai tu laborator, să n-ai farmacie, să n-ai o mulțime de lucruri necesare într-un spital. Pentru urgențe chemăm 112 și durează cel puțin o oră”, a mai declarat medicul.

„Am scos în fiecare an între 1 și 3 posturi, nu s-a prezentat în ultimii 4, 5 ani nici macar un candidat”, a spus Claudiu Dumitrescu, manager al Spitalului Județean Târgoviște.

În acest moment, spitalele din România au nevoie urgentă de peste 3 mii de medici. Marea problemă este că nu sunt doctori exact acolo unde e cea mai mare nevoie, adică în localitățile mici. Sunt zone unde oamenii mor cu zile, pentru că dincolo de ușa cabinetului unde speră să-și găsească salvarea, nu e nimeni.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`