Un spital privat din orașul Băicoi a fost declarat unitate suport COVID-19, urmând a prelua astfel din cazurile de persoane suspecte de infectarea cu coronavirus care se adresează Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Ploiești. Autoritățile din județul Prahova au recurs la această soluție în urma repetatelor apeluri venite de la cadrele medicale de la Spitalul Județean, care s-au plâns că nu reușesc să facă față cazurilor de COVID-19 de la nivelul întregului județ.
Spitalul privat din Băicoi nu este dotat cu secție de terapie intensivă, însă poate asigura oxigen pacienților. În schimb, unitatea medicală poate primi 24 de persoane diagnosticate cu COVID-19 care nu se află în stare gravă, precum și șapte pacienți suspecți de infecția cu SASR-CoV-2, aceștia din urmă putând fi cazați singuri în saloane dotate cu baie proprie, informează News.ro.
Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Prahova, Ioana Loghin, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că pentru decongestionarea UPU de la Spitalul Județean, cadrele medicale de la Ambulanță vor recolta la domiciliu probe în cazul suspecților de coronavirus.
”Au fost discuţii şi Spitalul Judeţean, a reuşit să îşi amenajeze izolatoare, cu excepţia a patru secţii în care efectiv nu se poate, pentru că nu există infrastrucutra. Ei fac demersuri, facem şi noi demersuri. Am mai identificat încă un spital care a fost inclus în lista cu spitalele suport COVID. Din ce am vorbit astăzi, aştept o confirmare şi în scris, începând de mâine (vineri – n.r.), sperăm ca acesta să ne pună la dispoziţie încă şapte saloane pentru suspecţii COVID pentru că asta era o problemă şi încă 12 saloane cu două paturi, deci 24 pentru cei pozitivi. UPU, la fel, a fost descongestionat, a preluat o parte şi Ambulanţa, a început să facă recoltări la domiciliu”, a precizat directorul DSP Prahova.
”Partea de finanţare nu ţine de DSP. Spitalul are contract cu Casa de asigurări, spitalele suport COVID sunt finanţate în funcţie de cheltuiala efectiva”, a mai precizat Ioana Loghin, referindu-se la spitalul privat din Băicoi.
La începutul lunii septembrie, cadrele medicale de la UPU a Spitalului Județean Ploiești se plângeau de lipsa de personal şi de echipamente medicale, coroborate cu numărul mare de pacienți suspecți deCOVID-19, dar și cu alte patologii. Medicii susțineau atunci că situația este anormală, iar pacienții non-COVID așteaptă până la 48 de ore pentru stabilirea unui diagnostic.
”Problema este că Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Ploiești este unica cu acest profil din județ. Este vorba de un județ mare, cu o populație numeroasă, industrializat, cu zonă turistică, iar adresabilitatea la această Unitate de Primiri Urgențe este foarte mare de dinainte de începutul acestei pandemii. Spitalul Județean este desemnat parțial suport-COVID, în sensul că are secție de Boli infecțioase, de Pneumologie și ATI, care internează pacienți cu această boală, dar, de asemenea, Spitalul este singurul din județ care are toate specialitățile și deservește urgența întregului județ. S-a lăsat tot greul îngrijirii bolnavilor suspecți și confirmațiCOVID-19pe această Unitate de Primiri Urgențe. Solicităm ca celelalte spitale existente în județ să pună umărul la diagnosticarea și internarea acestor bolnavi. Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Ploiești s-a transformat, efectiv, într-un spital suport, ceea ce nu este normal. Spitalul este parțial suport-COVID, dar diagnosticarea și apoi repartizarea bolnavilor confirmați nu trebuie să cadă doar în sarcina acestei unități care, practic, asigură și celelalte urgențe ale județului”, declara atunci Violeta Tănase, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Ploiești, într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV.
Potrivit raportării transmise, joi, de Grupul de Comunicare Strategică, de la începutul epidemiei de coronavirus și până în prezent, în județul Prahova au fost înregistrate 4.739 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care 65 au fost confirmate în ultimele 24 de ore.