Miercuri dimineață, localitățile Tașca și Tarcău din județul Neamț au intrat în scenariul roșu din cauza creșterii accelerate a cazurilor de coronavirus. Astfel că, cetățenilor li se impun mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii pandemiei de SARS-CoV-2.
Pe lângă obligativitatea purtării măștii de protecție sau închiderea școlilor, autoritățile impun și restricții de circulație, scrie antena3.ro.
Totodată, slujbele religioase vor fi oficiate doar în exteriorul clădirilor, fiind permisă prezența a maximum 20 de persoane.
”Restricțiile au început încă de la 5 dimineață, Poliția și Jandarmeria sunt, începând cu ora 5 dimineață, în localitățile Tarcău și Tașca, pentru a asigura perimetrul și pentru a dispune măsurile specifice pentru carantinare”, a declarat George Lazăr, prefectul județului Neamț.
Amintim că Raed Arafat a explicat, marți seară, cât de gravă este criza sanitară în România, în acest moment, și, în consecință, spitalele abia mai fac faţă din cauza numărului în continuă creștere de cazurilor pozitive COVID-19. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că 22 de municipii și 15 orașe din România au depășit rata de infectare cu noul coronavirus de 3 la 1000 de locuitori.
Raed Arafat a declarat că „avem 615 localități care au incidență între 1,5 și 3 la mia de locuitori. Sunt 44 de municipii și 50 de orașe care se înscriu la aceste cote de incidență. În schimb, sunt 255 de localități în toată țara care au depășit rata de incidență de 3 la mie și 22 de municipii și 15 orașe au rata de incidență peste 3”.
Printre oraşele care au depăşit rata de 3 la mie se numără şi București, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Bacău, Reșița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea.
„De aici vine presiunea. Creșterea numărului duce la creșterea cifrei în terapie intensivă și a presiunii pe spitale și pe sistemul sanitar. Sperăm că măsurile care s-au luat recent, dacă sunt respectate, să ducă la sistarea creșterii, cel puțin să ne oprim la un platou, dacă nu putem să mergem către o curbă descendentă, dar asta înseamnă că o perioadă o să avem o presiune pe sistemul sanitar, pentru că 3.000 – 4.000 și ceva de cazuri pe zi înseamnă un număr important de cazuri la terapie intensivă”, a mai spus Arafat.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, marți, în raportul zilnic, 3.400 de cazuri noi de COVID-19 depistate la nivel național.
Între 19 octombrie, ora 10, și 20 octombrie, aceeași oră, au fost raportate 65 de decese (34 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București. Dintre acestea, 2 decese a fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 12 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 23 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 22 decese la categoria de peste 80 de ani. Un număr de 61 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități și pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Astfel, numărul îmbolnăvirilor confirmate pe teritoriul României de la izbucnirea crizei sanitare a urcat la 186.254, cu precizarea că 134.395 de pacienți au fost declarați vindecați, în timp ce bilanțul fatalităților a ajuns la 5.996.