Miercuri seară, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ialomiţa a propus carantinarea municipiului Slobozia pentru 14 zile, începând din data de 12 noiembrie, după ce incidenţa cumulată a răspândirii pandemiei de coronavirus a ajuns la 7,46 cazuri la mia de locuitori.
„Decizia de carantinare a Municipiului Slobozia are în vedere prevenirea răspândirii virusului şi limitarea presiunii pe sistemul de sănătate pe care numărul mare de îmbolnăviri o exercită. Vă asigurăm că toate deciziile luate la nivel judeţean şi naţional au în vedere salvarea de vieţi omeneşti şi acum este momentul ca noi toţi să fim solidari şi să facem sacrificiile necesare pentru ca oamenii dragi nouă să fie în siguranţă”, potrivit unei informări a CJSU Ialomiţa, citată de News.ro.
Astfel, propunerea autorităților prevede măsuri precum: interzicerea intrării sau ieșirii din localitate pe alte căi decât drumurile naţionale şi judeţene; circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor este interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate şi prevăzute în declaraţia pe proprie răspundere; este permisă deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă şi locul desfăşurării activităţii profesionale şi înapoi; este permisă deplasarea pentru asigurarea de bunuri pentru necesităţile de bază, inclusiv pentru asigurarea necesităţilor de bunuri în interes professional; este permisă deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată; dar sunt permise și deplasările scurte în zona din jurul locuinţei legate de activitatea fizică individuală, cât şi pentru nevoile animalelor de companie.
Totodată, este permisă deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat; este permisă deplasarea pentru activităţile agricole; este permisă deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei locuinţe din afara localităţii, pentru eliberarea de documente sau a celor necesare pentru obţinerea unor drepturi; este permisă participarea la programe sau proceduri de tratament; este permisă deplasarea pentru motive justificate precum: îngrijirea/însoţirea copiilor sau a membrilor familiei, îngrijirea unei persoane aflate în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice; este permisă deplasarea pentru realizarea serviciilor de îngrijire personal; este permisă tranzitarea zonei carantinate de către persoane din afara localităţii, fără a opri în interiorul oraşului și este necesară completarea unei declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă motivul deplasării atât pentru interiorul localităţii, cât şi pentru ieşirea din localitate.
Pentru deplasarea în interes profesional, cetăţenii sunt obligaţi să prezinte personalului autorităţilor abilitate legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.
De asemenea, pentru deplasarea în interes personal, cetăţenii sunt obligaţi să prezinte personalului autorităţilor abilitate o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.
Declaraţia pe propria răspundere trebuie să conţină numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/locul activităţii profesionale, motivul deplasării, data şi semnătura.
Este interzisă circulaţia şi formarea de grupuri mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleaşi familii.
Amintim că autoritățile sanitare iau în calcul carantinarea municipiului Sibiu, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de COVID-19.
Întrebat de jurnalişti dacă ia în calcul carantinarea municipiului Sibiu, subprefectul Rareş Macrea a spus: „Vă daţi seama că luăm în calcul acest lucru şi specialiştii în sănătate publică vor găsi cele mai bune metode pentru a preîntâmpina această evoluţie fulminantă la Sibiu. Şi da, carantinarea este una dintre opţiuni, numai că nu o vom lua noi aici. Propunerile sunt absolut de ordin tehnic şi le face DSP-ul”.
Gabriel Budescu, directorul DSP Sibiu, a confirmat că a solicitat carantinarea municipiului Sibiu.
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat, în raportul zilnic, că în ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 9.799 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, dintr-un total de 38.863 de teste care au fost prelucrate în același interval. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 2.074 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. În acest moment, în spitalele de profil din România sunt internați 12.687de pacienți diagnosticați cu COVID-19, dintre care 1.092 se află în secțiile de terapie intensivă. Totodată, autoritățile transmit că de marți până miercuri au fost înregistrate 203 noi decese în rândul românilor testați pozitiv cu coronavirus.