CORONAVIRUS | CJSU Prahova a adoptat o hotărâre privind ridicarea carantinei în satul Gornet

Publicat: 05 08. 2020, 13:43
Sursa foto: Pixabay

Hotărârea privind ridicarea carantinei zonale în satul Gornet a fost adoptată, miercuri, de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU, n.r.) Prahova. Măsura intră în vigoare începând cu data şi ora emiterii ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta.

Carantina din satul Gornet, județul Prahova, ridicată

În perioada următoare, starea de sănătate a populaţiei din satul Gornet va fi monitorizată prin intermediul asistenţei medicale primare, respectiv medici de familie, asistenţi sociali, sub supravegherea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), transmite Prefectura Prahova, printr-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Potrivit anchetelor epidemiologice efectuate de către DSP Prahova, 13 cazuri noi de infecţie COVID-19 au fost depistate în perioada 22 iulie – 3 august.Dintre acestea, patru au fost din comunitate şi nouă au fost din rândul contacţilor celor 15 cazuri confirmate înainte de instituirea carantinei zonale.

Momentan nu a fost emis Ordinul şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta pentru ridicarea carantinei zonale.

Curtea de Apel București a dispus ca localitatea Gornet să iasă din carantină

Reamintim că, marți, magistrații Curții de Apel București au decis să admită acțiunea autorităților din comuna Gornet, județul Prahova, și să anuleze ordinul de carantinare a localității. Pe de altă parte, autoritățile locale nu vor primi despăgubiri, așa cum au cerut.

Decizia nu este executorie și poate fi atacată cu recurs în maximum două zile de la comunicare, iar Curtea Supremă este cea care va pronunța decizia definitivă.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat, pe 22 iulie, instituirea carantinei zonale în satul Gornet, după ce în decurs de două săptămâni în comună au fost depistate 15 cazuri de coronavirus. Ulterior, şeful DSU a emis un ordin în acest sens.

Autorităţile din Gornet s-au arătat nedreptățite de măsura carantinării și au cerut ridicarea acesteia și, inițial, daune de 500.000 de euro. Ulterior, ele au ridicat suma la 4 milioane de euro.

Acum, Curtea de Apel București le-a dat dreptate în ceea ce privește carantinarea, dar nu și despăgubirea.

CJSU Prahova a decis prin vot, la 22 iulie, ca satul Gornet să intre în carantină. Asta după ce în două săptămâni au fost înregistrate 15 infectări cu coronavirus. Ulterior, şeful DSU, Raed Arafat, a emis un ordin în acest sens.

Iniţial, avocatul Bogdan Dumitru, care reprezintă comuna Gornet, a declarat că autorităţile locale cer despăgubiri de 500.000 euro de la DSU, în condiţiile în care peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă, iar cetăţenii comunei nu sunt acceptaţi în locurile publice din comunele limitrofe, fiind chiar „apostrofaţi”. În schimb, DSU precizase că există execepții de la aplicarea acestei măsuri, iar persoanele care trebuie să muncească nu sunt împiedicate în niciun fel.

Ulteriorul, avocatul Bogdan Dumitru a anunțat că va cere DSU daune de 4 milioane de euro.

El a mai precizat că hotărârea prin care s-a impus carantina în Gornet este nelegală deoarece DSU a invocat, la emiterea ordinului, o hotărâre a autorităţilor judeţene care nu are legătură cu instituirea stării de carantină, ci cu „măsuri pentru eliminarea răspândirii pestei porcine”.

Bogdan Dumitru a mai reproșat faptul că DSP Prahova nu a făcut niciun fel de anchetă epidemiologică și nu a colaborat cu autoritățile locale.