Cluj Napoca, Gherla și Florești au depășit pragul de 3 cazuri la mia de locuitori. În consecință, prefectul Mircea Abrudean va lua măsurile care se impun în această situație, după ședința de marți a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Potrivit celor mai recente date, rata infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a ajuns la 3,02 în Cluj-Napoca, 3,22 în Florești, și 3,01 în Gherla.
„Mâine vom analiza în CJSU toate aspectele. Deocamdată vorbim de 3,02, în condițiile în care ne raportăm doar la populația rezidentă pe baza datelor de la Evidența Persoanelor.
Totuși avem un număr foarte mare de studenți în Cluj-Napoca, precum și alte persoane care activează aici și nu sunt înregistrate în evidențe.
Vedem cum evoluează cifrele mâine și luăm deciziile care se impun cu siguranță. Practic măsurile presupun: trecerea pe scenariul 3 la unități de învățământ preuniversitar, masca obligatorie în toate spațiile deschise, închiderea restaurantelor și cafenelelor la interior (rămân terasele și delivery sau take away), închiderea activităților de jocuri de noroc și închiderea programului cu publicul pentru cinematografe și instituțiile de cultură. Avem la dispoziție 48 ore de la depășirea unui prag de incidență pentru a lua măsuri”, a declarat prefectul, citat deZiua de Cluj.
Dr. Cosmina Magdău, medic la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, a reacționat pe pagina personală de Facebook față de situația din România, în contextul pandemiei de coronavirus, evidențiind „epuizarea totală a celor din linia întâi”.
Iată mesajul integral postat de Dr. Cosmina Magdău:
„Au spus-o alții, mai umblați decât mine, pe vremurile astea de criză: „covid-ul ne-a îngenuncheat!”.
Pe noi și pe alții cu muuult mai buni! În sistem de sănătate, în locuri în spitale, în educația populației! În toate cu mult mai buni! Dar îngenunchiați și ei! Iar acum, epuizarea totală a tuturor celor „din linia întâi”, celor ce n-au avut concediu, nici zile libere, și nici prea multe vorbe bune în vreun ziar sau vreo rețea de socializare, ne fac să ne îndoim nu doar de existența divină, ci chiar de existenta vreunui sens al acestei lupte”, scrie pe Facebook, Dr. Cosmina Magdău, citeazăGazeta de Cluj.
Un focar de coronavirus a izbucnit la spitalul municipal Cluj-Napoca, unde 12 cadre medicale au fost depistate, până acum, pozitive cu noul coronavirus. Unitatea medicală a fost transformată de curând în spital pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.
Potrivitprefectului județului Cluj, Mircea Abrudean, sunt 12 angajaţi din rândul personalului medical pozitivi, 5 medici şi 7 asistente. Activitatea funcţionează în condiţii relativ normale, după ce spitalul a preluat primii pacienți începând de sâmbătă.Ancheta epidemiologică este în desfăşurare, potrivit prefectului, citat de Agerpres, prin urmare bilanțul infectărilor ar putea să crească în perioada următoare.
Situația este destul de îngrijorătoare, având în vedere că personalul medical testat poitiv cuprinde asistente și medici de la ATI, supraaglomerată în această perioadă.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj a decis, pe 12 octombrie, ca Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca să devină unitate COVID-19, a patra din judeţ.