Cea mai mare comună din România are condiții ca la sat. Care este povestea infrastructurii precare din Florești

Publicat: 11 11. 2022, 19:11
Actualizat: 11 11. 2022, 22:19

Floreşti, comuna de lângă Cluj-Napoca, a suferit o explozie imobiliară foarte visibilă. Oficial, la recensamântul din 2011, locuiau 22.000 de oameni în comună, iar neoficial, ar fi, în 2022, aproximativ 70.000, informează observatornews.ro.

Traficul este o mare problemă pentru Florești. Mii de maşini fac naveta spre Cluj-Napoca. Şoferii au la dispoziție doar DN1 şi două şosele înguste, ce obișnuiau să fie simple uliţe agricole.

Infrastructura precară

Majoritatea străzilor nu au trotuare şi unde acestea există, au fost construite pentru a fi bifate. În unele locuri trotuarul este de 30-40 cm lăţime, iar câteodată mai apare și câte un stâlp construit în mijlocul lui.

Potrivit aceleiași surse specificat mai sus, Daniel Meze s-a mutat aici în 2016 și a declarat că „Este o bătaie de joc şi un exemplu clasic de cum să construieşti zeci de blocuri pe o infrastructură inexistenta”, Otilia Mureşan a suferit o pierdere majoră cauzată de lipsa hidranților „Incendiul s-a extins. Au ars aproximativ 10 apartamente complet. Apa a trebuit adusă de la hidrant, de la sute de metri distanţă”. Doi hidranţi au fost construiți după incident. Erorile de urbanism se pot observa şi din satelit.

„În momentul exploziei demografice nu s-a ţinut cont de reguli clare pentru momentul acela, iar ulterior regulile nu prea au mai existat şi atunci au apărut aceste sincope, aceste discrepanţe,…aici puteai ceva, acolo altceva… şi a apărut această prostie urbanistică”, a fost explicația dată de Bogdan Pivariu, primar Floreşti, pentru observatornews.ro.