Acest sezon estival s-a dovedit a fi unul mai puțin profitabil decât cel din 2021. Turismul este întreținut, în mare parte, de hotelurile de 2 și 3 stele, care au un preț mai redus. Cifrele pentru o noapte de cazare pornesc de la 200 de lei, fapt care îi atrage pe mulți.
Pline sunt și pensiunile, dar, în cele mai multe locuri, familiile preferă să prepare mesele acasă, chiar și de două ori pe zi. Iar peste tot, turiștii sunt mult mai atenți la buget. În timp ce la restaurante sunt doar câteva mese ocupate, la autoserviri se stă, în permanență, la coadă, scrie Pro Tv.
Pensiunile din sudul litoralului sunt mai vii, dar majoritatea turiștilor au optat pentru varianta de a găti la gazdă.
Lidia și Gabriel sunt din București, iar grătarul din curte a fost unul dintre motivele pentru care au ales să stea la o pensiune de două stele din Eforie.
„Putem face un grătărel, ou, supică, avem și aragaz, cuptor cu microunde, unde putem face ceva, cafeaua, la fel”, menționează Lidia.
În acest sezon, proprietarii pensiunilor fac orice pentru a atrage turiști, își modifică și principiul de funcționare.
„Încercăm să venim cu facilități, mai ales pentru a-și putea pregăti singuri mâncarea. Asta înseamnă pensiune. Vin împreună familii, vor să facă gratare, să se bucure de piscină, vor să gătească un mic dejun pentru copii”, spune Mihai Gherase, administratorul unei pensiuni de 2 stele.
Prețurile hotelurilor de două și trei stele, comparabile cu cele de la pensiune
Unii turiști decid să refuze micul dejun și improvizează o bucătărie în cameră, de unde nu lipsesc roșiile, pâinea, telemeaua, tocătorul, cafeaua, ibricul și lada frigorifică.
„În această perioadă, o camera cu doua locuri la etaj, cu vedere la mare, 350 lei pe noapte. La 3 locuri, 320 de lei pe noapte camera, la patru locuri 400 lei camera”, subliniază Carolina Beteringhe, administratorul hotelului de 2 stele din Costinești.
Andrei Țigănuș, administratorul complexului hotelier spune că: „Se resimte în buzunarul oamenilor criza economică și atunci, poate, s-au orientat spre hotelurile de o categorie mai mică”
Și terasele restaurantelor sunt pustii, formțndu-se coadă la autodeservire. Uneori nici nu mai e loc printre scaune, nici pomeneală de a rezerva o masă. Patronii de restaurante spun că ei încasează într-o zi aceeași sumă pe care autoservirile o fac într-o singură oră.
Între timp, turiștii menționează că este mult mai bine la autodeservire, pentru că văd ce li se gătește, iar pentru o masă la restaurant ar trebui să achite dublu.
Oficial, potrivit Institutului Național de Statistică, la mare sunt 853 de unități de cazare.
Neoficial, agențiile de turism susțin că există peste 250.000 de locuri de cazare pe întreg litoralul.