Un american aflat în vizită la București a postat o poză cu Casa Păucescu, fostul sediu al Securității din Piața Revoluției.
Casa Păucescu se distinge prin stilul original, fiind primul edificiu de acest fel de la noi din țară, o clădire în care vechiul și noul se combină într-un amestec de cărămidă și sticlă.
Clădirea inițială a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în stilul renașterii franceze.
Ministrul Grigore Păucescu a vrut ca locuința sa să se afle în apropierea Palatului Regal, cu vedere spre cea mai importantă Piață a Capitalei.
Reședința avea o suprafață considerabilă și mai multe dependințe. Apoi, casa Păucescu a devenit Ambasada Austro-Ungară la București. Drept urmare, strada pe care se gasește imobilul a fost redenumită dn strada Vămii în strada Vienei.
Când a început construcția pentru Fundațiunea Universitară „Carol I” (actuala Bibliotecă Centrală Universitară), cunoscută cu denumirea de Fundația Regală și terminată în 1914, o parte din casa Păucescu a fost demolată. Și astfel, suprafața clădirii s-a redus considerabil.
În timpul regimului comunist, casa Păucescu a adăpostit Direcția a V-a a Securității Statului, cel mai temut departament al acesteia.
În timpul evenimentelor din decembrie 1989, casa a fst incendiată iar interiorul distrus complet. apaoi, de-a lungul anilor ’90 casa a rămas o ruină pe cale să se prăbușească, fără acoperiș, fără ferestre și fără ca autoritățile să se deranjeze să o renoveze.
După anul 2000, Uniunea Arhitectilor a pus ochii pe imobil și casa a fost curățată, apoi, din interiorul său a început să răsară un imobil de sticlă. Pâmă la finalul anului 2003, noul sediu al UAR era gata. Cu timpul a devenit un element „deosebit” în peisajul bucureștean.
Casa Păucescu se găsește azi la intersecția străzilor Boteanu și Dem. I. Dobrescu, în apropiere de Ministerul de Interne, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” și Palatul Regal (MNAR).
Turiștii care trec prin Piața Revoluției pozează clădirea și comentează înfățișarea acesteia fie pozitiv, fie negativ, nu există cale de mijloc.