Caz șocant în Botoșani. Cinci copii au fost exploatați de o fundație, unde erau bătuți, obligați să stea în genunchi ore în șir și să participe la acțiuni religioase

Caz șocant în Botoșani. Cinci copii au fost exploatați de o fundație, unde erau bătuți, obligați să stea în genunchi ore în șir și să participe la acțiuni religioase
Sursă foto: Pixabay

Mai mulți minori au fost exploatați timp de doi ani la muncă, fiind puși să stea în genunchi și bătuți. Copiii erau obligați de câteva ori pe săptămână să participi și la acțiuni religioase.

Copiii erau exploatați de o fundație din Botoșani

Cinci persoane sunt cercetate pentru trafic de minori, rele tratamente și supunerea la muncă forțată sau obligatorie. DIICOT și IGPR anunță că una dintre persoanele cercetate este urmărită penal și pentru infracțiunea de împiedicare a libertății religioase, potrivit observatornews.ro.

„În perioada 2022 – 2024,  una dintre persoane, administrator al unei fundaţii din municipiul Botoşani, ar fi recrutat persoane minore, beneficiare ale unor măsuri de ocrotire, pe care le-ar fi adăpostit într-un  centru rezidenţial aparţinând fundaţiei, în scopul exploatării prin muncă, dar şi pentru obţinerea şi folosirea în interes propriu a unor donaţii (cu precădere din străinătate) constând în sume de bani şi bunuri”, conform autorităților.

Autoritățile au efectuat opt percheziții în județul Botoșani duminică, unde au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

Procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Botoșani au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a două persoane care sunt cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, rele tratamente aplicate minorului și supunerea la muncă forțată sau obligatorie.

Față de celelalte trei persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, autoritățile au luat aplicat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Copiii stăteau în genunchi timp de cinci până la opt ore

Potrivit cercetării anchetatorilor, persoanele cercetate în mod direct cât și alte persoane implicate precum angajați ai fundației, ar fi aplicat față de cei cinci minori rele tratamente și agresiuni repetate fizice și psihice.

Copiii au fost exploatați prin muncă în mod forțat și au fost constrânși să stea în genunchi timp de cinci până la opt ore. Acest lucru le-a pus în pericol dezvoltarea fizică, intelectuală și morală.

„Totodată persoana cercetată, folosindu-se de autoritatea pe care o avea faţă de victime (instituţionalizate în cadrul fundaţiei) le-ar fi obligat să ia parte, de mai multe ori pe săptămână, la serviciile religioase ale cultului bisericii din care face parte şi să îndeplinească anumite acte religioase legate de exercitarea acestui cult. În  cazul în care minorii ar fi refuzat, ar fi fost supuşi unor agresiuni fizice şi psihice. În aceeaşi perioadă, două dintre persoanele cercetate (faţă de care s-a luat măsura reţinerii), ar fi transportat persoanele vătămate minore în diferite locaţii din judeţul Botoşani, iar prin abuz de autoritate, le-ar fi obligat să presteze  munci dificile, în folosul uneia dintre persoane, ce deţinea funcţia de administrator al fundaţiei şi al familiei sale (manipularea unor motostivuitoare pentru descărcarea tirurilor cu marfă, dezmembrarea unui acoperiş, ridicarea şi transportarea de materiale de construcţii folosite la edificarea  unui imobil, renovarea acoperişului unei bisericii, activităţi de îngrijirea animalelor, montaj de pavele, ş.a.)”, au mai transmis anchetatorii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`