Cât a plătit o tânără pentru un porumb și o porție mică de popcorn în „Orășelul copiilor” din Ploiești. Prețurile exorbitante și lipsa bonului fiscal nu sunt singurele nereguli întâlnite
Târgul de Crăciun din Ploiești și-a deschis oficial porțile, iar neregulile și prețurile extrem de piperate.
O tânără a avut parte de mai multe surprize, în momentul în care a vrut să cumpere porumb fiert și alte câteva produse de la târg.
Prețuri exorbitante la Târgurile de Crăciun
Majoritatea Târgurilor de Crăciun din țară și-au deschis porțile odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă. Unul dintre târgurile care atrage atenția în mod deosebit este cel din municipiul Ploiești, intitulat „Orășelul copiilor”. Aceasta și-a deschis porțile în data de 7 decembrie, iar localnicii au dat buzna încă din prima zi, curioși fiind de ceea ce au pregătit comercianții, dar și Primăria.
Surpriza a fost una de proporții. O tânără jurnalistă a filmat cu camera ascunsă neregulile de la fiecare comerciant în parte.
Potrivit unui reportaj local, toți comercianții și producătorii au prețuri exorbitante. Aproape nici un comerciant nu eliberează bon fiscal, și mai mult decât atât, aceștia recunosc că nu au case de marcat, invocând faptul că fie au venit doar pentru o zi, de probă sau fie li s-a stricat casa de marcat, încă din prima zi, scrie Cancan.
Vânzătorii nu emit bon fiscal pentru bunurile pe care le comercializează
Tânăra a cumpărat mai multe produse de la mai mulți comercianți, iar surpriza a fost aceeași de fiecare dată: lipsa casei de marcat. Pentru un porumb fiert, tânăra a dat nici mai mult, nici mai puțin de 10 lei, iar, în momentul în care a cerut bon fiscal, vânzătoarea a spus că nu are. O altă vânzătoare a spus că s-a stricat casa de marcat, însă, îi poate oferi o chitanță, până se pune la punct cu întreg protocolul și până rezolvă problema.
Pentru o porție mică de popcorn, jurnalista a plătit 10 lei, culmea, tot fără bon fiscal. Pe lângă aceste probleme, comercianții nu respectau regulile de igienă sanitară, iar aceștia riscă să plătească amenzi usturătoare.
Potrivit OUG 28/1999, constituie contravenție neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, neînmânarea bonului fiscal clientului sau emiterea de bonuri cu o valoare inferioară prețului de vânzare sau care conțin date eronate sau incomplete. Sancțiunile, în acest caz, ajung până la 20.000 lei.