Care este orașul din România unde niciun locuitor nu este șomer / Bugetul a crescut considerabil în ultimii ani

Publicat: 07 03. 2023, 22:34
Sursa foto: Pixabay

În România nenumărate persoane nu au un loc de muncă, însă nu și în Sebiș. Acest oraș din județul Arad a ajuns la șomaj zero, având sute de locuri de muncă disponibile care, însă, nu pot fi ocupate din cauza lipsei forţei de muncă.

1.000 de firme sunt active în orașul Sebiș

Acest oraș din România a reușit ceea ce alte mari orașe din țară sau alte comune nici măcar nu visează. În Sebiș rata șomajului este zero, iar sute de locuri de muncă sunt disponibile în continuare, în mai multe domenii, după cum spune chiar primarul orașului.

Primarul zonei, Cristian Feieş a declarat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la PNL Arad, că în ultimii ani bugetul oraşului a crescut de la 6 milioane de lei la 52 milioane de lei. Acest lucru se datorează fondurilor europene atrase. Mai mult decât atât, orașul a avut parte și de multe activităţi economice care au adus această creștere.

„Avem 1.000 de firme la o populaţie de 5.000 de oameni, incluzând aici minorii şi pensionarii. Dacă ar fi să ne raportăm doar la populaţia activă, practic avem o firmă la trei locuitori. În general, firmele de la noi sunt mici, cu un număr mic de angajaţi. Cel mai mare angajator este o fabrică de mobilă, cu 200 de salariaţi. În total, în Sebiş avem 2.000 de salariaţi, din care 1.500 în sistemul privat şi 500 în sistemul public. Totuşi, avem un excedent de sute de locuri de muncă disponibile, care nu pot fi ocupate pentru că în zonă nu avem suficientă forţă de muncă.”, a declarat primarul Cristian Feieş.

 Lipsa forței de muncă oprește ocuparea locurilor de muncă disponibile

Primarul din Sebiș spune că în total există 2.000 de salariați în oraș. Dintre aceștia 1.500 lucrează în sistemul privat, iar alți 500 în sistemul public. Locurile de muncă există în continuare, însă nu pot fi ocupate pentru că nu mai există forță de muncă, dat fiind faptul că toată lumea lucrează deja, ori o bună pate din populație sunt fie pensionari, fie minori.

Printre investiţiile private care există acum în orașul Sebiş se numără și un parc fotovoltaic. Acesta este construit pe 40 de hectare și produce 15 MW/h.