Cantități semnificative de aur de la Roșia Montană, vândute ilegal către case de amanet

Cantități semnificative de aur de la Roșia Montană, vândute ilegal către case de amanet
Foto: Facebook

În faza inițială a procesului pentru un dosar de spălare a banilor, prin documentare s-a dezvăluit că comercianții ilegali de aur din zona Roșia Montană a județului Alba au achiziționat și vândut metalul valoros.

Ancheta a demarat în urmă cu peste 8 ani, după ce unele dintre persoanele inculpate au fost prinse cu bulgări de aur chiar și de un kilogram fiecare, ce urma să fie vândut la centrele de amanet.

Aurul furat din galeriile de la Roșia Montană, vândut ilegal

Potrivit anchetatorilor, un inculpat avea opt contracte cu o casă de amanet din Târgu Mureș în anul 2014, care au presupus vânzarea a 1.406,21 grame de aur și s-a soldat cu o plată totală de 139.397 lei.

În următorul an, au mai fost identificate și alte contracte similare pentru cantitatea de 115,51 grame de aur în valoare de 12.995 lei. Același individ a fost prins alături de un alt partener transportând cinci roci cu conținut aurifer, în greutate totală de 715 grame, iar cu ocazia percheziției domicilare din data de 27 octombrie 2015, au fost ridicate șase bucăți de rocă auriferă. Este doar unul dintre cei 15 membri ai grupului aflat în anchetă, iar cantitățile de aur sunt similar în aproape toate cazurile.

Pe 25 iulie 2013, oamenii legii au descoperit cinci loturi de aliaj de aur topit de 20 de carate în interiorul unei mașini aparținând unuia dintre suspecți. Greutatea totală a aliajului a fost de 811,01 grame, iar valoarea estimată a fost de circa 81.101 lei. În septembrie 2015, un alt membru al grupării a fost reținut cu 1.379,08 grame de aur, în valoare de aproximativ 141.038 lei. În cadrul unei percheziții efectuate la domiciliul suspectului din 27 octombrie 2015, anchetatorii au găsit o cantitate semnificativă de nisip auriu în greutate de 106 kilograme, care conținea exact 33,9331 grame de aur, în valoare de 3.393,31 lei.

Un alt complice a fost prins cu 1.283,41 grame aur în valoare de 127.905 lei, dar și cu 3.261 kilograme de minereu aurifer acasă și ustensile specifice pentru extragerea metalului valoros, scrie Adevărul.

Rețeaua avea contracte cu casele de amanet

Un alt inculpat a fost acuzat că „a procedat la dobândirea prin achiziționare, de cantități de aur rezultat din sustrageri ilegale și prelucrare, „de la diverse persoane care sustrag zăcământ aurifer din minele de la Roșia Montană sau din perimetrul industrial al filialei Roșia Min, aur pe care l-a folosit în scopul obținerii de foloase bănești rezultate din revânzarea în profit”. Astfel, el a achiziționat 14-15 grame aur cu suma de 1.050 lei, la data de 17 august 2015, 2,5-3 grame aur cu suma de 300 de lei iar la data de 23 august 2015 a achiziționat aproximativ 15 grame de aur cu suma de 1.000 lei.

Se susține că o altă persoană a amanetat către o societate cantitatea totală de 912,46 grame aur, în valoare totală de 89.884 lei. La percheziții au fost găsite inclusiv 50 de calupuri confecționate atât manual, cât și industrial, de pastă explozivă (dinamită), în greutate totală de 1,915 kg, cu o cantitate de 1,34 kg echivalent trotil (TNT), precum și două capse de inițiere, elemente folosite pentru extragerea aurului.

Dosarul a fost trimis în judecată abia în decembrie 2022, dar Tribunalul Alba a returnat rechizitoriul pe motiv că nu este descrisă suficient fapta de spălare a banilor,  în ceea ce priveşte lipsa indicării persoanelor de la care se presupune că au achiziţionat aurul.

„Chiar dacă nu este necesar a se face referire la toate elementele infracțiunii sursă, trebuie însă a fi indicate elemente din care să rezulte că aurul provine din săvârşirea de infracțiuni. Pentru a se putea verifica dacă într-adevăr aurul despre care se susţine că a făcut obiectul spălării, provine din achiziţionarea de la diferite persoane a acestuia şi nu din săvârşirea infracţiunii de furt calificat de către inculpaţi era necesară identificarea acelor persoane”, a precizat magistratul.

Judecătorul a considerat că „sunt întemeiate şi criticile referitoare la lipsa menţionării cantităţii de aur, pentru fiecare act material ce a făcut obiectul operaţiunii de spălare de către fiecare inculpat în parte, la lipsa determinării cu exactitate a obiectului infracţiunii şi precizării sumelor de bani obţinute în urma revânzării”.

Decizia instanței a fost contestată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`