Călărași: Caz de gripă aviară confirmat la o lebădă din Lacul Postăvari
În luna octombrie 2021, a început un nou sezon epidemic al virusului HPAI produs de către păsările sălbatice migratoare, se arată într-un comunicat de presă pus la dispoziție de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară.
Corpul unei lebede a fost depistat în comuna Frumușani
DSVSA Călărași a fost notificată telefonic despre prezența unui cadavru al unei lebede. Ulterior, un medic veterinar s-a deplasat în regim de urgență și a confirmat prezența unui cadavru al unei lebede, aflată în putrefacție, în vârstă de 10 luni.
Ulterior, nu au fost constatate alte cadavre ale altor lebede sau păsări domnestice.
Proba a fost trimisă pentru confirmarea/infirmarea diagnosticului la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), Bucureşti. Astfel, în data de 16.11.2021 a fost confirmat și în România de către IDSA prin Buletinul de analiză nr. 16381/16.11.2021 un caz de gripă aviară înalt patogenă (H5N1) pe raza fondului cinegetic 20 Frumușani, în localitatea Postavari pe lângă Lacul Postavari, comuna Frumușani, județul Călărași la o lebădă de vară, a transmis sursa citată.
Ce este gripa aviară?
Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte și la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcție de caracteristica moleculară a virusului și de capacitatea acestuia de a provoca boli și mortalitate la pui.
Păsările sălbatice sunt gazde naturale și rezervoare pentru toate tipurile de virusuri ale gripei aviare, așa că joacă un rol major în evoluția, întreținerea și răspândirea acestor virusuri.