O femeie din București a fost la un pas să fie sfârșiată de un urs peTransfăgărăşan, în zona barajului Vidraru din Argeș, după ce coborâse din autoturism pentru a face câteva fotografii cu animalul care i-a apărut în cale. Ursula fugit în direcţia turistei, care, din fericire, areuşit însă urce în mașină la timp.
Incidentul z avut loc laprima curbă de la ieşirea din tunelul care duce spre baraj, însă zona este împânzită de turiști care opresc pentru a imortaliza câteva cadre cu urșii, punându-și viața în pericol.
Autoritățile au emis o avertizare de tip RO-ALERTlegat de acest incident și au încercat să îndepărteze sălbăticiunilecu focuri de armă, pentru a preveni orice incident neplăcut.
„Atenţie, a fost semnalat un urs în comuna Arefu, DN7C, Transfăgărăşan, în zona Baraj Vidraru. Luaţi măsuri de autoprotecţie, circulaţi cu atenţie şi nu vă expuneţi la pericole”, a transmisInspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş.
Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) se confruntă anual cu diverse cazuri în care turiștii au fost atacați de urși, însă, se pare că de cele mai multe ori oamenii sunt cei care le provoacă pe animalele sălbatice.
”Cazurile de atac asupra oamenilor variază, dar în general pe perioada unui an avem în Bucegi între 10 și 15 cazuri de atac ale ursului sau întâlniri ale ursului care rezultă atac asupra prăzii”, susțin salvamontiștii.
În pofida numeroaselor atacuri, salvamontiștii susțin că nu pot interzice turiștilor să se deplaseze pe traseele montane. Ba din contră, ei îi sfătuiesc pe aventurieri să respecte cu strictețe marcajele și să nu se abată de la drum.
Autorităţile atrag atenţia că prezenţa animalelor sălbatice reprezintă un pericol pentru cetăţeni şi îi sfătuiesc să nu le hrănească, să nu se apropie prea mult de ele, să se adăpostească în spaţii care le asigură protecţia, să nu le fotografieze, să facă zgomot pentru a le îndepărta, dar şi să îşi păstreze calmul şi să nu fugă.
Aproape 300 de urşi au fost îndepărtaţi de jandarmii prahoveni în acest an, alertați de apelurile turiștilor la 112. Intervențiile au avut loc în special în Valea Prahovei, autoritățile primind 187 de solicitări de intervenție.
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova precizează că în primele luni ale anului au fost puţine sesizări cu privire la prezenţa urşilor în gospodăriile oamenilor sau pe străzile staţiunilor. Numărul sesizărilor a crescut din luna mai, când au fost primite în acest sens 35 de apeluri la 112.
Cele mai multe apeluri au fost înregistrate în luna iulie, când au existat 79 de solicitări, fiind alungaţi 122 de urşi. Alte 60 de solicitări la 112 au fost făcute în luna iunie, jandarmii acţionând pentru îndepărtarea a 105 astfel de animale care fie au intrat în gospodării, fie au fost văzute pe stradă.
Şeful IJJ Prahova, Liviu Coman, spune că jandarmii se confruntă cu lipsa mijloacelor de intervenţie în aceste cazuri din cauza problemelor legislative din domeniu, astfel că aceştia sunt nevoiţi să acţioneze folosindu-se de semnalele acustice luminoase ale autospecialelor şi de obiecte care produc zgomote.