PutinRomânia prezintă un sistem de apărare antiaeriană destul de eficient.
În schimb, mai are nevoie de achiziționarea unor arme de ultimă generație și de câteva îmbunătățiri.
Generalul Cristian Barbu a explicat că țara noastră mai are nevoie de cel puțin 20 de sisteme mobile de apărare antiaeriană
Infrastructura energetică a Ucrainei a fost grav afectată după atacurile din ultima perioadă. Bombardamentele au provocat un număr semnificativ de victime și pagube de miliarde de euro.
De aceea, atacurile armatei ruse au reamintit lumii întregi cât de importante sunt sistemele de apărare antiaeriană în orice confruntare armată.
Astfek, 14 țări din NATO și UE au decis, printre care și România, să achiziționeze la comun sisteme de apărare aeriană.
Mai mult decât atât, aliații au semnat de curând, la Cartierul General al NATO, o scrisoare de intenție pentru cumpărarea comună de sisteme de apărare aeriană din categoria sistemelor Arrow 3 şi Patriot.
Generalul Cristian Barbu, consilier al ministrului Apărării Naţionale şi fost rector şi comandant al Academiei Tehnice Militare, a declarat ce arme are România și ce i-ar mai trebui pentru a putea face față unui posibil atac.
Conform declarației acestuia, la ora actuală, țara noastră ar avea nevoie de cel puțin 20 de sisteme mobile de apărare antiaeriană.
De asemenea, dacă acestea ar fi cumpărate ar dura între trei și patru ani pentru a fi implementate. Mai mult, investițiile ar ajunge undeva la suma de 10 miliarde de euro.
Cu toate acestea, dacă ar fi declanșat un conflict armat într-o țară membră NATO, România are mai multe sisteme care ar fi utile într-un asemenea caz.
Sistemele ar funcționa eficient dacă atacul ar veni din Est sau Orientul Mijlociu. În schimb, dacă atacul ar porni din altă parte, atunci, sistemele alianței ar interveni.