Alertă în Vâlcea: Caz de boala limbii albastre, confirmat la un berbec dintr-o gospodărie. Ce măsuri iau autoritățile

Alertă în Vâlcea: Caz de boala limbii albastre, confirmat la un berbec dintr-o gospodărie. Ce măsuri iau autoritățile
Foto: Captură B1 TV

Un focar de boala limbii albastre (bluetongue) a fost declarat într-o gospodărie din județul Vâlcea, după ce a fost confirmat un caz de infectare la un berbec, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), printr-un comunicat de presă.

Focar de bluetongue în Vâlcea

”În data de 03.09.2020 a fost declarat un focar de boala limbii albastre (bluetongue) ca urmare a confirmării unui caz singular de infecție cu virusul bluetongue la o ovină (mascul) dintr-o exploatație nonprofesională din localitatea Turcești, comuna Mateești, județul Vâlcea”, se arată în comunicatul citat.

Organismele internaționale au fost notificate în legătură cu apariția acestui focar, iar în exploatația cu pricina au fost instituite restricții privind circulația animalelor și măsuri privind controlul bolii.

Ce măsuri iau autoritățile

Printre aceste măsuri se numără ”identificarea tuturor exploataţiilor de rumegătoare din zona de control şi efectuarea unui recensământ al animalelor domestice receptive (rumegătoare); evaluarea numărului şi arealurilor de viaţă a rumegătoarelor sălbatice receptive din zona de control delimitată; inspecţia clinică a animalelor receptive în vederea identificării oricăror semne de infecție; informarea/conștientizarea deţinătorilor de animale despre evoluţia bolii și observarea permanentă a rumegătoarelor pe care le deţin şi obligativitatea anunţării oricărei modificări a stării de sănătate a animalelor medicului veterinar de liberă practică împuternicit ori medicului veterinar oficial şi adresarea de recomandări privind curăţarea şi îndepărtarea gunoiului de grajd de lângă adăposturi, tratamentul rumegătoarelor cu substanţe insecticide sau insectifuge pentru a preveni infectarea cu virusul bluetongue, curăţirea mecanică a adăposturilor şi efectuarea de dezinsecţii; monitorizarea serologică a efectivelor de rumegătoare, prin teste de laborator efectuate pe probe prelevate de la animalele santinelă; monitorizarea populațiilor de vectori care pot transmite virusul bluetongue; interzicerea ieșirii rumegătoarelor din zona de control; acestea pot fi expediate în afara zonei de control, în anumite condiții, numai pentru tăiere imediată”, mai transmiste ANSVSA.

Aceste măsuri vor fi păstrate până la stingerea focarului

”În România, această infecție a mai evoluat și în perioada 2014-2015, fiind identificat același serotip viral, respectiv serotipul 4”, mai precizează reprezentanții ANSVSA.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)