Aeroportul Iași a sărbătorit joi pasagerul cu numărul „un milion”, fiind o bucureșteancă care a zburat cu o aeronavă TAROM pe ruta București (Otopeni) – Iași. Este a șasea oară când se sărbătorește acest prag.
Pragul de un milion de pasageri înregistrați a fost atins prima dată în 2017. În 2024, s-a ajuns la această performanță cu 2 luni mai devreme față de anul 2022, după ce au fost ridicate restricțiile în timpul pandemiei, la fel și în 2023, conform AGERPRES.
„Începând cu 2021, Aeroportul Iaşi a înregistrat record după record, situându-se pe locul 2 în topul aeroporturilor regionale din România în ceea ce priveşte numărul de pasageri procesaţi. Dacă până la finalul primului semestru al acestui an Aeroportul Iaşi va fi tranzitat de peste 1 milion de pasageri, pentru luna iunie estimându-se aproximativ 200 de mii de călători, prognoza pentru întreg anul 2024 indică un număr total de 2,3 milioane de pasageri îmbarcaţi şi debarcaţi”, se precizează în comunicatul de presă.
Pasagerul cu numărul „un milion” din 2024 este o femeie, pe nume Cristina Caraiani, din București. Aceasta a sosit pe Aeroportul din Iași cu o aeronavă a companiei TAROM, pe ruta București (Otopeni) – Iași, fiind prima sa călătorie pe acest aeroport.
Vestea a fost primită în timpul zborului, cu puțin timp înainte de aterizare. La sosirea pe aeroport, femeia a fost primită într-un cadru festiv, fiindu-i oferite și câteva cadouri simbolice.
Aeronava care a transportat-o pe femeie a fost primită pe Aeroportul din Iași cu tradiționalele tunuri de apă ale utilajelor de pompieri.
Mulţumesc tuturor pasagerilor care au ales să călătorească pe Aeroportul Iaşi în această perioadă. În ceea ce priveşte numărul de pasageri, Aeroportul Iaşi are cea mai rapidă creştere din România – în 2023, am înregistrat un avans al traficului de peste 50% faţă de anul 2022 şi de 70% faţă de 2019, obiectivul nostru principal fiind creşterea conectivităţii cu hub-uri importante. Sunt optimist că numărul de pasageri va creşte la Iaşi în următorii ani, odată cu diversificarea reţelei de rute. La Routes Europe, spre exemplu, am avut întâlniri cu mai multe companii aeriene şi aeroporturi; cu unii operatori, care nu au ajuns încă la Iaşi, suntem în discuţii avansate, iar în paralel continuăm demersurile pentru a identifica variante de zbor în Cluj-Napoca şi Timişoara, legăturile aeriene cu Vestul ţării fiind extrem de importante pentru regiunea noastră. Infrastructura actuală, cu noul terminal funcţional, capabil să susţină un trafic de 3,5 milioane de pasageri anual, ne ajută să atragem operatori noi, având potenţialul necesar pentru a dezvolta parteneriate de durată”, a afirmat Romeo Vatră, directorul general al Aeroportului Iași, citat în comunicatul menţionat.
„Astăzi, putem sărbători această bornă importantă, primul million de pasageri din 2024, de pe cel mai modern terminal din ţară. Mă bucur că, dincolo de perspectivele importante de dezvoltare a activităţii aeroportului, putem oferi acum şi o experienţă de călătorie mult mai bună pasagerilor care aleg să călătorească de la Iaşi. În ultimii ani, am atins performanţe semnificative atât în ceea ce priveşte infrastructura aeroportuară, cât şi traficul. Suntem astăzi mai pregătiţi ca oricând să conectăm Iaşul de Europa şi nu numai. Suntem astăzi mai pregătiţi ca oricând să susţinem creşterea economică a judeţului şi a Moldovei, prin acest pilon regional de dezvoltare reprezentat de Aeroportul Iaşi. În continuare, avem un plan de investiţii dedicat aeroportului, astfel încât să susţinem ritmul dinamic de dezvoltare pe care acesta îl urmează din 2020 încoace”, a transmis Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
Pe Aeroportul din Iași operează în prezent companii aeriene precum Wizz Air, Ryanair, Austrian Airlines, Hisky ce deservesc rute în 23 de destinaţii din Europa şi nu numai. Compania naţională TAROM operează curse Iaşi-Bucureşti (şi retur) cu mai multe frecvenţe pe zi.