Autoritatea Electorală Permanentă a transmis că legislaţia în vigoare nu permite organizarea unui referendum local la aceeaşi dată cu alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, făcând referire la inițiativa primarului USR Lucian Viziteu, care a decis ca pe lângă listele alegerilor parlamentare din 6 decembrie, cetățenii orașului să pună ștampila și pe buletinele unui referendum.
Consiliul Local al municipiului Bacău a aprobat, săptămâna trecută, organizarea unui referendum local cu trei întrebări care vizează adoptarea de măsuri de limitare a pandemii, modernizarea Spitalului Municipal şi sistematizarea unor cartiere.
Astfel, băcăuanii vor trebui să răspundă la următoarele întrebări:
„Sunteți de acord cu implementarea pe raza municipiului Bacău a unor măsuri suplimentare pentru scăderea numărului de infectări COVID-19?”
„Sunteți de acord cu resistematizarea domeniului public la standarde europene pentru a crea noi spații verzi, parcări și locuri de joacă?”
În plus, PNL a venit cu un amendament. Au cerut completarea celor două întrebări cu încă una, referitoare la alocarea în bugetul pentru 2021 a sumei necesare pentru finalizarea Spitalului Municipal Bacău ca o prioritatea a politicilor de investiții locale.
AEP a reacționat la inițiativa primarului de a organiza un referendum local la aceeaşi dată cu alegerile parlamentare.
„Precizăm că pentru organizarea referendumului local nu se poate utiliza infrastructura alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie 2020, prevederile art. 151 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, care se referă la organizarea concomitentă a referendumului cu procesul electoral, vizând numai referendumul naţional”, a transmis AEP.
„Este pentru prima dată în istoria post-decembristă când cetăţenii sunt consultaţi în mod direct despre implementarea unor măsuri şi proiecte cu impact asupra comunităţii”, a anunţat primarul municipiului Bacău, Lucian Viziteu.
„Mă bucur că amendamentul nostru a trecut și că populația va răspunde și pe marginea acestei alocări bugetare, pentru finalizarea Spitalului Municipal. Liberalii au început acest spital și probabil că așa trebuia să se întâmple, ca tot o administrație de dreapta, din care face și PNL Bacău, să îl finalizeze.
Din păcate, timp de patru ani, administrația PSD a orașului și județului Bacău și-a bătut joc de această investiție și i-a privat pe băcăuani de condiții moderne de tratament. Mai ales în contextul pandemiei COVID-19, sănătatea băcăuanilor devine ceea ce trebuie să fie, o prioritate a administrației locale, care are o strategie de abordare a acestui amplu și important domeniu”, declara zilele trecute Liviu Miroșeanu, viceprimarul municipiului Bacău și liderul consilierilor PNL