Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru luna noiembrie.
Conform acesteia, după zilele calde cu temperaturi ridicate urmează o răcire accentuată și nu vor fi excluse ploile și ninsorile.
În luna noiembrie, cel puțin în prima parte a acesteia, se vor menține încă caracteristici de toamnă. În schimb, spre sfârșitul lunii pot începe primele semne ale iernii, mai exact lapovița și ninsoarea.
În ultima lună calendaristică de toamnă precipitațiile pot crește ușor, iar valorile termice vor înregistra o scădere semnificativă față de luna octombrie.
„În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc deseori deasupra ţării noastre, astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile în şir”, precizează specialiştii ANM.
Din datele înregistrate în perioada 1961-2021, la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii noiembrie nu depăşeşte 8 grade Celsius decât în zona litoralului.
În ceea ce privește zonele joase din Dobrogea şi Banat, dar şi în Lunca Dunării, mediile de temperatură se situează între 6 şi 8 grade Celsius.
În zonele de câmpie şi de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crişana şi Maramureş sunt caracteristice valori medii între 4 şi 6 grade.
În Transilvania, nordul Moldovei, în Subcarpaţii Moldovei şi de Curbură, precum şi în estul Maramureşului, temperatura medie variază între 2 şi 4 grade Celsius.
Astfel, potrivit informațiilor oferite de Administrația Națională de Meteorologie, temperaturi specifice iernii, alături de prima ninsoare, pot apărea în România la sfârșitul lunii noiembrie.