A fost inaugurat primul spital de psihiatrie pediatrică din Transilvania. „Este unic la nivel naţional din punct de vedere funcţional şi al facilităţilor de care dispune

Publicat: 14 05. 2024, 14:11
Actualizat: 14 05. 2024, 14:21
Sursă foto: Consiliul Județean Cluj Facebook

Consiliul Județean Cluj a realizat și inaugurat marți un spital de psihiatrie pediatrică. A fost finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020 și a costat aproape 40 de milioane de lei.

De ce facilități dispune spitalul

„Consiliul Judeţean a construit primul spital de la 0, unic la nivel naţional din punct de vedere funcţional şi al facilităţilor de care dispune. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a inaugurat marţi, 14 mai 2024, Ambulatoriul Clinic de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania, ca urmare a finalizării şi recepţionării lucrărilor realizate cu fonduri europene”, se arată într-o informare a CJ Cluj.

Construcția spitalului a fost finanțată prin intermediul  Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, valoarea proiectului fiind de Programul Operaţional Regional 2014 – 2020. A avut ca obiectiv principal extinderea clădirii existente, atât în înălțime, cât și în lățime, prin adăugarea a două etaje suplimentare. Astfel, noua construcție are un regim de înălțime de subsol, parter și trei etaje, cu o suprafață totală de aproximativ 3.643 de metri pătrați.

Parterul clădirii medicale găzduiește recepția, secretariatul, serviciul de primire-internare și o secție de spitalizare de zi, cu o capacitate de 15 paturi. Aici se află și spațiul ambulatoriu, conceput pentru a facilita accesul pacienților și al însoțitorilor lor, oferind servicii medicale care nu necesită internare, precum și asistență pre și post internare.

La primul etaj, se află secția de spitalizare permanentă, dotată cu 30 de paturi, împărțită în unități de îngrijire adaptate diferitelor categorii de vârstă. În plus, acest nivel include și încăperi destinate activităților medicale, precum și o sală de ergoterapie pentru activități recreative și educative, potrivit AGERPRES.

Etajul doi găzduiește un compartiment special dedicat pacienților toxicomani, cu o capacitate de 10 paturi, servicii de terapie acută, precum și spații destinate activităților medicale și o curte interioară.

Al treilea etaj este destinat atât educației medicale, cu un amfiteatru, două laboratoare și o sală de lucrări practice pentru studenți, o bibliotecă media și alte facilități, cât și recuperării pacienților, incluzând o sală de școlarizare pentru copiii internați și o sală de kinetoterapie.

Consiliul Județean va dota și Ambulatoriul unității medicale

În cadrul acestui proiect, Consiliul Județean Cluj va furniza Ambulatoriului unității medicale mai mult de 1.000 de echipamente, inclusiv paturi, saltele, noptiere, mese, scaune, echipamente IT și de divertisment, evaluate la 2.930.000 de lei. Finanțarea pentru această achiziție va proveni atât din fonduri europene, cât și din bugetul instituției.

„Este o nouă investiţie pe care am finalizat-o pentru Spitalul nostru de Copii şi în beneficiul pacienţilor care vor fi examinaţi şi trataţi în cadrul acestui Ambulatoriu. Satisfacţia este cu atât mai mare cu cât vorbim de singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania şi una din cele doar trei din ţară, unică la nivel naţional din punct de vedere funcţional şi al facilităţilor de care dispune”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.