Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F1, de pe platforma zootehnică Codlea, aflată în imediata proximitate a fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, în data de 27 ianuarie.
Duminică seară s-a luat decizia îngropării celor 130.000 de afectați din primele două ferme atinse de virusul gripei aviare.
Potrivit vicepreședintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), există o suspiciune a existenței virusului și la o altă fermă a firmei, efectivul de păsări fiind de peste 110.000, anunță Biz Brașov.
În cazul în care suspiciunea se va adeveri, și aceste păsări ar urma să fie îngropate.
„S-a luat decizia îngropării păsărilor, deoarece nu puteam să le transportăm 250 de kilometri, la o firmă din ialomița, cu care cei de la Bravcod au contract de incinerare”, explică oficialul DSVSA.
Acesta a mai precizat că firma va fi despăgubită pentru păsările afectate.
Pe 28 ianuarie a apărut o nouă suspiciune de prezență a virusului gripei aviare la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, care aparține aceluiași agent economic, cu un efectiv de 113.407 de păsări, unde au fost înregistrate mortalități peste limita tehnologică.
Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe, care vor fi transmise la Institutul de Diagnotic și Sănătate Animală, pentru confirmarea diagnosticului de gripă aviară.
Din datele termene.ro, compania Bravcod este deţinută de Neculae Stinghe şi de Răzvan Şandru, care au preluat producătorul de carne de curcan Galli Gallo. Compania a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 169,9 milioane de lei și pierderi de 21 de milioane de lei. Societatea are peste 420 de angajați.