12 localități din județul Buzău nu beneficiază de serviciile medicale oferite de medicii de familie, iar alte cinci comune cu peste 4.000 de locuitori apelează la un singur medic generalist, conform datelor Casei de Asigurări de Sănătate (CAS).
Există o criză a medicilor de familie cu precădere în mediul rural unde sunt comune, iar unele dintre ele, cu peste 2.500 de locuitori, nu au niciun medic de familie disponibil. În altele, există un singur medic generalist care este responsabil de 4.000 de oameni, transmite Observator news.
„Numărul total de medici de familie din judeţul Buzău aflaţi în relaţie contractuală cu CAS Buzău este de 183. Localităţile în care funcţionează cei mai mulţi medici de familie sunt următoarele: Buzău, cu un număr de 68 de medici, Râmnicu Sărat cu 20 de medici, respectiv Nehoiu, Berca, Verneşti cu câte 4 medici. Localităţile cu o populaţie de peste 4000 persoane care au un singur medic de familie sunt următoarele: Cislău, Râmnicelu, Ţinteşti, Topliceni, Valea Râmnicului. Un număr de 12 localităţi nu au medic de familie, Buda şi Gura Teghii fiind localităţi cu populaţie de peste 2500 de persoane”, a transmis CAS.
Astfel că, sunt cazuri în care medicii de familie asigură asistență medicală în mai multe localități.
„Cel mai vârstnic medic de familie este în vârstă de 75 de ani şi cel mai tânăr medic este în vârstă de 30 de ani. Furnizorii de servicii medicale în asistenţă medicală primară cu puncte de lucru care acoperă mai multe comune sunt în număr de 17; ex.un medic cu cabinet în localitatea Cătina cu punct de lucru în localitatea Calvini, un medic cu cabinet în localitatea Săhăteni cu punct de lucru în localitatea Năeni”, informează CAS.
„La Buzău s-au aprobat pentru şapte medici din rural în urban, deşi legea spune clar că în urban nu se înfiinţează puncte de lucru pentru cabinete din rural şi puncte de lucru într-o localitate se înfiinţează numai dacă nu este medic în localitatea respectivă, ori Buzăul avea medici. Au dat transfer la trei medici din rural în urban şi au lăsat trei localităţi fără medic de familie. Finanţarea este complet aiuritoare iar contractul de anul acesta este şi mai rău ca cel din anul anterior…Problema este destul de gravă şi se va accentua şi mai mult pentru că marea majoritate a medicilor care se vor pensiona în curând sunt din mediul rural”, a declarat Angela Mazdrag, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, filiala Buzău.
Patronatul Medicilor de Familie trage un semnal de alarmă despre deficitul medicilor de familie, care se va adânci și mai mult în mediul rural din cauza pensionărilor, deficit alimentat și de afluxul medicilor către mediul urban.