Comitetul Executiv al Ligii Profesioniste de Fotbal s-a reunit luni și a decis că partida dintre Universitatea Craiova și CFR Cluj, care are loc în aceeași zi și este una decisivă pentru câștigarea titlului, va fi o adevărată finală. Dacă scorul va fi egal după 90 de minute, vor urma cele două reprize de prelungiri a câte 15 minute fiecare, iar în cazul în care niciuna nu se va desprinde, noua campioană a României la fotbal va fi decisă la loviturile de departajare.
Decizia, aparent una fără precedent în fotbalul românesc, vine în contextul în care Universitatea Craiova se află în imposibilitatea de a mai juca restanța cu Astra Giurgiu – care a înregistrat mai multe cazuri de COVID-19 – pe motiv că luni expiră termenul până la care UEFA așteaptăca forul național să îi transmită formal echipele ce vor participa în competițiile continentale.
Înaintea finalei pentru campionat, Universitatea Craiova este la două puncte distanță de CFR Cluj, cu un meci mai puțin disputat. Dacă oltenii s-ar impune, nu ar mai exista niciun dubiu în privința campioanei, având în vedere că gruparea din Gruia nu mai are nicio rundă de jucat. Dacă ar ieși învingătoareCFR Cluj, din nou nu ar exista îndoieli, pentru că și dacă echipa din Bănie și-ar câștiga restanța cu Astra Giurgiu, tot n-ar reuși să mai ajungă liderul. Cu toate acestea, o remiză în partida de diseară ar fi lăsat un deznodământ incert fără decizia luată luni de LPF, pentru că ar fi păstrat diferența de două puncte dintre ele, iar oltenii n-ar mai fi pututsă își mai joace șansa cu Astra pe teren.
CFR Cluj este campioana en-titre a României și s-a remarcat drept o echipă obișnuită cu performanța în ultimii ani. Din 2008 și până acum, ea reușit să obțină titlul în Liga 1 de cinci ori, fiind câștigătoarea ultimelor două ediții.
Ea a arătat ca o formație redutabilă și în Europa, unde nu s-a făcut de râs mai niciodată. A participat de trei ori în grupele Ligii Campionilor (2009, 2011, 2013), reușind mai de fiecare dată rezultate notabile. În Europa League a arătat și mai bine, bifând primăvara europeană de două ori. Deși n-a trecut niciodată de faza șaisprezecimilor, unde a ajuns atât în 2013, cât și în 2020, în acest an era să producă o adevărată nebunie și să o elimine pe FC Sevilla, o specialistă a competiției.
În schimb, deși este o formație cu ceva mai multă tradiție, Universitatea Craiova este în căutarea reușitelor de altădată. Fără titlu în ultimii aproape 30 de ani, oltenii au fost de patru ori campioni ai României, în 1974, 1980, 1981 și 1991.
Cu toate acestea, „leii din Bănie” au câteva recorduri care încă dăinuiesc pe blazonul fotbalului românesc, fiind prima echipă din România calificată în semifinalele unei cupe europene (1982/1983), dar și prima echipă din România calificată în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni (1981/1982).
Tot pe seama entuziasmului din Bănie ar putea fi pusă și gluma postată de Sorin Cârțu pe Instagram…
Una peste alta, ambele au arătat bine în acest sezon și au demonstrat că, cel puțin în acest moment, sunt la un cu totul alt nivel de cât celelalte echipe de pe prima scenă a fotbalului românesc.