The Guardian: Arabia Saudită a plătit peste 6 miliarde de dolari pentru spălarea imaginii prin sport

Publicat: 26 07. 2023, 12:26
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Balkis Press/ABACA

Arabia Saudită a cheltuit cel puțin 6,3 miliarde de dolari pe contracte sportive începând din 2021, de peste patru ori mai mult decât investise într-o perioadă de șase ani, în ceea ce criticii susțin că ar fi o încercare de a devia atenția de la istoricul Regatului în privința respectării drepturilor omului, relatează The Guardian.

Arabia Saudită, acuzată că ar fi plătit miliarde pentru spălarea imaginii prin sport

În ultimii doi ani și jumătate, Arabia Saudită a folosit miliarde din Fondul său de Investiții Publice, investind în sport la o scară care a schimbat definitiv golful profesionist și a transformat piața internațională de transferuri din fotbal.

Luni, clubul saudit Al Hilal a făcut o propunere-record pentru a-l achiziționa pe Kylian Mbappe în schimbul a 300 de milioane de euro.

Investiția de 6,3 miliarde de dolari este aproape egală cu Produsul Intern Brut al statului Montenegru. Se estimează că Arabia Saudită cheltuise 1,5 miliarde de dolari între 2014 și începutul lui 2021.

Diverse organizații pentru drepturile omului, ca Grant Liberty, Amnesty International și Human Rights Watch, susțin că ar fi vorba despre o campanie de „sportswashing” (spălare a imaginii prin sport), o tentativă de a cheltui sume mari pentru evenimente sportive importante cu scopul de a devia atenția de la problemele privind respectarea drepturilor omului.

„Anterior, figuri și branduri sportive au refuzat oferte de a colabora cu Arabia Saudită din cauza abuzurilor sale bine-documentate în ceea ce privește drepturile omului. Cu toate acestea, a avut loc o îngrijorătoare schimbare de poziție morală, întrucât acordurile lucrative sunt acceptate acum în ciuda încălcărilor”, susțin cei de la Grant Liberty.