Fotbalul european și, pe cale de consecință, cel global au fost zguduite de vestea că 12 dintre cele mai importante cluburi de pe continent plănuiesc să se delimiteze de actualul „statu-quo” din cel mai popular sport al lumii și să formeze o Super Ligă a Europei. Cu toate acestea, planul a primit o lovitură grea când a pierdut susținerea celor șase cluburi din Premier League.
Dacă marți seară oficialii au anunțat că inițiativa va fi suspendată astfel încât să fie analizați „cei mai potriviți pași pentru remodelarea proiectului”, miercuri au fost ceva mai categorici și au precizat prin vocea lui Andrea Angelli, vicepreședintele noii întreceri și totodată președintele lui Juventus Torino, că ESL nu poate merge mai departe fără formațiile britanice.
Cel mai amplu scandal din fotbalul ultimilor ani – dacă nu chiar decenii – a început cu anunțul că 12 cluburi uriașe din Europa vor să formeze o nouă competiție, ESL. Noul turneu ar fi urmat să fie compus din 20 de echipe, dintre care 15 ar fi avut statut de membru-fondator și s-ar fi calificat automat, iar restul ar fi intrat în Super Ligă pe baza prestațiilor din edițiile precedente. Meciurile ar fi urmat să se desfășoare la jumătatea săptămânii.
Cele 12 cluburi care își anunțaseră prezența în ESL erau: Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, Juventus Torino, Inter Milano, AC Milan, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea și Tottenham.
Cu toate acestea, proiectul s-a lovit de opoziția FIFA și UEFA, care și-ar fi văzut astfel decimată cea mai importantă competiție, Champions League, și forurile au amenințat cu excluderea echipelor și jucătorilor în cauză din competițiile aflate sub egida lor – mai multe nume grele ar fi urmat să fie interzise la Cupa Mondială, spre exemplu.
Pe fondul dezbaterilor incandescente și a mesajelor amenințătoare,Florentino Perez, președintele ESL și al clubului Real Madrid, susținea că inițiativa este menită „să salveze fotbalul”.
Deși relația încordată dintre suporteri și UEFA este deja cunoscută, chiar și fanii au fost nemulțumiți de anunțul granzilor. Poate cei mai sonori au fost cei ai lui Chelsea, care au organizat chiar și un protest în fața clubului. A fost nevoie de intervenția lui Petr Cech, care a venit să discute cu ei, iar atunci au apărut primele zvonuri privind renunțarea la participarea în ESL și situația a căpătat o nouă turnură.
Zis și făcut, în cele din urmă au începutsă apară și primele retrageri oficiale. Cele șase cluburi din Premier League au abandonat rând pe rând proiectul, într-un gest salutat de premierul britanic Boris Johnson. De altfel, el nu a fost singurul politician de top care a criticat ESL – au făcut același lucru și președintele francez Emmanuel Macron, și premierul italian Mario Draghi.
Dacă marți seară reprezentanții ESL au anunțat suspendarea proiectului, miercuri Andrea Agnelli, vicepreședintele Super Ligii și președintele lui Juventus Torino, a precizat că proiectul nu poate merge mai departe fără echipele din Premier League, potrivit The Independent.