SUA, acuzată de Agenția Mondială Antidoping că a mușamalizat cazuri de sportivi americani dopați: „Este ironic și ipocrit faptul că USADA strigă în gura mare”

Publicat: 09 08. 2024, 12:17
Sursa foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Agenția Americană Antidoping (USADA) este acuzată de către Agenția Mondială Antidoping (WADA) că a mușamalizat cazurile mai multor sportivi americani care au folosit substanțe interzise și au participat la competiții internaționale, potrivit Digisport.ro.

WADA fusese acuzată la rândul său de USADA, prin directorul Travis Tragart, că a fost prea tolerantă cu cei 23 de înotători chinezi cărora li s-a permis să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo chiar dacă au fost depistați cu trimetazidină. O parte dintre ei au concurat și la Paris, ceea ce a stârnit nemulțumirea adversarilor.

USADA, acuzată de WADA că a mușamalizat cazuri de dopaj

WADA a răspuns acuzațiilor lasate de USADA și, în replică, a acuzat partea americană că i-ar fi protejat pe unii sportivi prinși dopați.

„A periclitat integritatea competiţiei sportive, pe care Codul Antidoping încearcă să o protejeze. USADA a încălcat în mod clar normele.

Contrar afirmaţiilor făcute de USADA, WADA nu a aprobat această practică de a permite trişorilor antidoping să concureze ani de zile pe baza promisiunii că vor încerca să obţină probe incriminatoare împotriva altora”, afirmă WADA.

WADA susține că știe de trei cazuri

WADA susține că știe trei cazuri de sportivi americani care au concurat la competiții internaționale chiar dacă au consumat substanțe interzise. Forul nu a oferit și nume în acest sens.

„Într-un caz, un sportiv de elită, care a participat la calificări olimpice şi la evenimente internaţionale în Statele Unite, a recunoscut că a luat steroizi şi EPO, dar i s-a permis să continue să concureze până la retragere.

Cazul său nu a fost niciodată publicat, rezultatele nu au fost niciodată anulate, banii din premii nu au fost niciodată returnaţi şi nicio suspendare nu a fost niciodată executată. Sportivului i s-a permis să concureze împotriva celorlalţi competitori ca şi cum nu ar fi trişat niciodată.

În acest caz, atunci când USADA a recunoscut în cele din urmă în faţa WADA ceea ce se întâmplase, a informat că orice publicare a consecinţelor sau descalificarea rezultatelor ar pune în pericol securitatea sportivului şi a cerut WADA să fie de acord cu nepublicarea.

(…) Este ironic şi ipocrit faptul că USADA strigă în gura mare atunci când suspectează alte organizaţii antidoping că nu respectă regulile la literă, în timp ce ea nu a anunţat cazuri de dopaj timp de ani de zile şi a permis trişorilor să continue să concureze, în eventualitatea în care i-ar putea ajuta să prindă alţi posibili sportivi care încalcă normele.

WADA se întreabă dacă Consiliul de administraţie al USADA, care conduce USADA, sau Congresul SUA, care o finanţează, au ştiut despre această practică neconformă care nu numai că a subminat integritatea competiţiei sportive, dar a pus în pericol şi securitatea sportivilor cooperanţi”, mai notează WADA.