CORONAVIRUS | Studiu danez: ”Jucătorii nu se pot infecta în timpul unui meci de fotbal”

CORONAVIRUS | Studiu danez: ”Jucătorii nu se pot infecta în timpul unui meci de fotbal”
Foto: pixabay.com

Anul 2020 se anunța unul plin de competiții sportive de interes maxim, precum Jocurile Olimpice de la Tokyo, Campionatul Mondial de Patinaj Artistic sauEURO 2020, eveniment care cuprindea o serie de meciuri disputate inclusiv la București.

Toate acestea au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus.

Aceeași soartă au avut-o și cele mai importante campionate de fotbal din lume, printre care și cele europene, Liga Campionilor sau Europa League.

Inițial, meciurile s-au desfășurat fără spectatori, apoi autoritățile au luat decizia de a anula complet campionatele, pentru a stopa răspândirea virusului mortal.

Reluarea competițiilor sportive este pusă sub semnul întrebării, fiind luate în calcul riscurile la care sportivii vor fi expuși.

Un studiu danez poate veni în sprijinul pasionaților de fotbal

Un studiu efectuat de Universitatea din Aarhus și Ministerul Sănătățiia încercat să afle în cât timp te poți infecta cu COVID-19 dacă te situezi în apropierea unei persoane ce poartă virusul.

„În medie, un fotbalist va sta un minut şi jumătate lângă alt jucător, în timpul desfăşurării unui meci”, iar un jucător trebuie să stea sub doi metri, timp de 15 minute, ca să contacteze virusul de la altcineva, lucru imposibil într-un meci de fotbal, afirmă virusologul danez Allan Randrup Thomsen, notează Videnskab.dk.

În noul studiu, cercetătorii au folosit mișcările fotbaliștilor profesioniști din 14 meciuri din Superliga, pentru a crea o imagine de ansamblu asupra modului în care aceștia se mișcă pe teren, unul în raport cu ceilalți.

Calculele arată că jucătorii stau pe distanța de infecție între 0 și 657 de secunde – puțin sub 11 minute – în timpul unui meci.Media a fost de 1 minut și 28 de secunde. Astfel, doi jucători infectați oferă o expunere medie la infecție în puțin mai puțin de trei minute, patru jucători infectați transmit expunerea la infecție până la șase minute și așa mai departe.

De altfel, transportul jucătorilor cu autocarul poate fi înlocuit cu alte metode, respecând normele de distanțare socială. De asemenea, s-ar putea evita utilizarea dușurilor din interiorul vestiarelor, alt loc unde ar exista pericolul real de îmbolnăvire.

Studiul confirmă și faptul că riscul de infecție este scăzut atunci când joci fotbal în aer liber, mai precizează profesorul de virologie.

„Așadar, fără îndoială că timpul pe care îl indică studiul nu este critic, și deloc atunci când joacă fotbal în aer liber”.

Mai mult, în fotbal, contactul corporal este unul pe termen scurt, așadar ar fi „destul de sigur să joci”, mai precizează Allan Randrup Thomsen.

Rapoartele cercetătorilor sunt primite cu căldură de către Asociația Divizională, care are grijă de interesele claselor de vârf din fotbalul danez și se preocupă intens de reluarea Super Ligii, mai ales că fotbalul este sportul național al Danemarcei, care reunește în mod normal mii de fani pentru meciuri sau în fața ecranelor TV, în fiecare săptămână.

Cu toate acestea, studiul are limitele sale naturale

În primul rând, există o diferență legată de cât de expus la infecție este fiecare jucător, în funcție de locul în care acesta joacă pe teren.

Un portar intră cu greu în contact cu cu celălalt portar, este posibil ca un jucător ce evoluează ca extremă dreaptă să nu intre în contact cu un adversar din partea opusă.În schimb, un atacant se poate apropia foarte mult de un fundaș al echipei rivale, în timpul celor 90 de minute.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`