Statele ONU, acord istoric pentru protejarea oceanelor, după un deceniu de negocieri

Publicat: 05 03. 2023, 18:35
Foto simbol: Pixabay

Statele ONU au ajuns la un acord istoric pentru a proteja oceanele planetei, după 10 ani de negocieri, potrivit BBC.

Statele ONU, acord istoric pentru protejarea oceanelor

Tratatul mărilor libere (The High Seas Treaty) vizează plasarea a 30% din mările planetei în zone protejate până în 2030, pentru a proteja și a recupera natura marină.

Acordul a fost perfectat sâmbătă seară, după 38 de ore discuții, la sediul ONU din New York.

Negocierile au trenat ani de zile din cauza neînțelegerilor legate de finanțare și de drepturile de pescuit.

Ultimul acord internațional cu privire la protecția oceanelor fusese semnat în 1982. Convenția ONU asupra Legii Mării instituia o zonă denumită „mare liberă” (high seas), ape internaționale în care fiecare țară are dreptul de a pescui, de a naviga și de a efectua cercetări, însă doar 1,2% din aceste ape sunt protejate.

Viața marină care trăiește în afara acestor zone protejată a fost expusă riscurilor reprezentate de schimbările climatice, de pescuitul excesiv și de traficul maritim.

În cea mai recentă evaluare cu privire la speciile marine de pe glob, aproape 10% dintre acestea au fost declarate sub risc de dispariție, arată datele Uniunii internaționale pentru conservarea naturii (IUCN).

Noile zone protejate, prevăzute de tratat, vor avea limite referitoare la pescuit, la rutele de trafic maritim și la activitățile de explorare.