Sportivii critică Jocurile Olimpice de la Paris 2024 din cauza prețurilor exorbitante ale biletelor: Sunt rezervate elitei financiare
Sportivii s-au alăturat corului de critici la adresa costului ridicat al biletelor pentru Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, despre care se spune că ar contrazice în mod flagrant promisiunile organizatorilor de a organiza niște Jocuri accesibile tuturor.
Două treimi din ultimul lot de bilete au fost cumpărate în prima zi
Faza a doua a vânzărilor a început în data de 11 mai, cu aproape 1,5 milioane de bilete individuale disponibile, după ce în prima fază au fost vândute peste trei milioane de bilete sub formă de pachete multi-eveniment.
Vânzările au fost rapide, două treimi din ultimul lot fiind cumpărate în prima zi, au declarat organizatorii.
Biletele pentru finala masculină de judo la categoria grea, în care este așteptat să participe Teddy Riner, triplu medaliat cu aur olimpic în Franța, s-au vândut în două ore.
„Sincer, a început foarte bine, aproape mult prea bine. Este o dovadă a entuziasmului uriaș”, a declarat comitetul de organizare.
Dar, la fel ca în prima fază, au existat o mulțime de oameni care au protestat vehement, în special pe rețelele de socializare și care au afirmat că prețurile exorbitante intră în conflict cu conceptul „Jocurile olimpice pentru toți” promise de șeful Paris 2024, Tony Estanguet.
„Ne așteptam la critici, am fost avertizați că perioadele de vânzări sunt o perioadă dificilă. Dar am subestimat amploarea”, a recunoscut Estanguet, un fost triplu campion olimpic la canotaj.
„Cu patru milioane de înscriși la tragerea la sorți pentru 1,5 milioane de bilete puse în vânzare, știam că unii oameni vor fi dezamăgiți”.
Doar un milion de bilete au fost vândute cu 24 de euro
Din cele un milion de locuri promise la 24 de euro (26 de dolari), cel mai mic preț pentru Jocurile Olimpice de anul viitor, aproape 150.000 au fost puse în vânzare în faza a doua.
Dar cum aceste bilete au fost primele care au fost puse în vânzare, potențialii cumpărători s-au trezit rapid că se confruntă cu prețuri mult mai mari.
La trei zile după lansarea celei de-a doua faze de vânzare, fanilor sportului li s-au oferit bilete la 690 de euro și chiar 980 de euro pentru semifinalele de atletism și chiar 2.700 de euro pentru ceremonia de deschidere.
Sportivii au fost și ei nemulțumiți de prețuri
Belgianca Nafissatou Thiam, dublă campioană olimpică la heptatlon, a declarat pentru presa belgiană DH: „Nici măcar nu sunt sigură că familia mea va putea veni să mă vadă, este atât de scump”.
Luptătoarea de judo franceză Amandine Buchard, medaliată cu bronz mondial, i-a criticat pe organizatori pe Twitter: „Jocurile Olimpice sunt accesibile tuturor, ați spus… De fapt, trebuie să faci un împrumut bancar pentru ca familiile și cei dragi să aibă șansa să vină să ne vadă… Măcar dacă ar mai rămâne bilete până atunci”.
„Cum putem să cerem bani atât de mulți pentru sportul nostru?” a scris alergătorul francez Jimmy Gressier pe Instagram.
Ministrul francez al Sporturilor, Amelie Oudea-Castera, a apărat prețurile uriașe, declarând în 16 mai în Parlament că prețurile biletelor sunt mai mici decât la Jocurile Olimpice anterioare.
Ea a recunoscut totuși că: „Biletele accesibile, la 24 de euro se vând prea repede”.
„Finala Ligii Campionilor, Jocurile Olimpice, sunt evenimente rezervate unei elite financiare”, a declarat expertul în politici sportive, David Roizen, pentru AFP.