În data de 21 octombrie 2022, lumea sportului și nu numai a fost șocată de suspendarea Simonei Halep pentru consum de Roxadustat, o substanță interzisă de categoria EPO, românca riscând și acum o suspendare de maxim 4 ani.
Imediat, fosta ocupanta a locului 1 WTA reacționa, publicând un comunicat în care spunea că se va lupta pentru a-și dovedi nevinovăția. Apoi, a urmat o tăcere totală din partea Simonei până la finalul lunii aprilie, când a vorbit într-un interviu pentru platforma Tennis Majors. În care a insistat că „a fost victima unei contaminări a unuia dintre suplimentele sale alimentare”. Și, totodată, s-a plâns, în premieră, de amânarea audierilor, în acest caz.
Însă, faptul că Simona Halep a fost invizibilă aproximativ 6 luni, s-a dovedit a fi o greșeală de strategie, lăsându-i, astfel, pe cei de la ITIA să facă ce vor, fără a se lovi de vreo reacție din partea jucătoarei sau de presiunea publică în acest caz.
Comparând cazul româncei cu cel al Mariei Șarapova, cel al rusoaicei s-a desfășurat total diferit, datorită faptului că aceasta a stat în permanență în atenția publicului, făcând chiar ea inclusiv anunțul că a picat un test antidoping pentru Medonium, organizând o conferință transmisă live, în jurul lumii, în data de 7 martie 2016, scrie Adevărul.
Datorită faptului că a stat în permanență în lumina reflectoarelor, Maria Șarapova a avut parrte de o judecare a cazului în regim de urgență, primind primul verdict din partea ITF în data de 8 iunie 2016, și anume suspendarea de doi ani. Astfel, rusoaica a aflat prima sentință după doar trei luni, în timp ce în cazul Simonei Halep nu a avut loc, la 7 luni de la anunț, nici măcar o audiere.
Maria Șarapova a atacat atunci decizia, reușind să obțină o reducere a suspendării. Astfel, tot în regim de urgență, rusoaica a fost audiată pe 7 și 8 septembrie, la doar trei luni după primul verdict, urmând ca la o lună, pe 4 octombrie 2016, să afle verdictul final: suspendarea redusă de la 24 de luni la doar 15 luni, rezolvând astfel întreg cazul în mai puțin de 7 luni.
Revenind la cazul Halep, românca pare că a realizat, într-un târziu, că tăcerea nu e soluția, când vrei să-ți grăbești revenirea pe teren. De aici și comunicatele pe care le dă, mai nou, pe bandă. Primul a fost, vineri seară, când a reacționat după acuza lansată de ITIA, în ceea ce privește pașaportul ei biologic. Al doilea a fost, luni seară, când s-a arătat revoltată de o nouă solicitare a celor de la ITIA pentru amânarea audierilor, care ar fi trebuit să aibă loc, la finalul lunii mai.
Aceste ieșiri din partea jucătoarei au forțat o explicație dată de ITIA, semn că forul respectiv simte presiunea publică, în acest caz.
„Am propus ca ambele acuze (n.r. – de dopaj pentru consum de Roxadustat și nereguli cu pașaportul biologic) să fie analizate într-o singură audiere, astfel încât să evităm mai multe sesiuni, în acest sens. Pentru a reuși acest lucru, vrem ca toate părțile implicate (inclusiv tribunalul independent) să aibă timp suficient pentru a aduna date și probe legate de ultimul caz (n.r. – cel cu pașaportul biologic). Finalmente, decizia amânării audierilor va fi luată de tribunalul independent. Doamna Halep are, de asemenea, posibilitatea de a-și prezenta punctul de vedere în fața acestui tribunal independent (n.r. – în ceea ce privește decizia amânării audierilor)”, a explicat ITIA.