UPDATE, 21 martie, ora 23.50: Finanțatorul lui Sepsi, Laszlo Dioszegi, susține că Sepsi Sfântu Gheorghe nu este subvenționată de Guvernul Ungariei și nu are nicio obligație față de acesta.
„Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el. Este adevărat că stadionul a fost construit cu ajutor de acolo și s-au dat niște bani pentru academia de copii, dar echipa mare nu are nicio legătură. Avem sponsori puternici, din România și din Ungaria. OTP și MOL sunt nume importante, branduri care au interese economice în România și de aceea ne susțin”, a declarat Laszlo Dioszegi pentru ProSport.
Știrea inițială: Sepsi Sfântu Gheorghe a prezentat încasări de peste 11 milioane de euro în raportul financiar, iar mai bine de jumătate din sumă, una record pentru formația covăsneană, provine din subvenția oferită de guvernul Viktor Orban al Ungariei, potrivit GSP.ro.
Contabilitatea pentru 2022 arată venituri record pentru Sepsi Sfântu Gheorghe, de peste 11 milioane de euro, în condițiile în care clubul abia depășea 3 milioane de euro în urmă cu patru ani. Față de 2021, creșterea este de aproape 50%.
Potrivit GSP, subvenția acordată de guvernul Viktor Orban a trecut de 6 milioane de euro, într-un singur an calendaristic. Altfel spus, Budapesta a acordat 29,8 milioane lei clubului din campionatul României, adică de patru ori suma din drepturile TV, sau de șapte ori mai mult decât veniturile încasate de la UEFA și de 10 ori mai mult decât banii din vânzarea de bilete.
Veniturile încasate de Sepsi Sfântu Gheorghe în 2022:
De altfel, chiar și sumele încasate din sponsorizări și publicitate au într-un fel sau altul legătură cu Ungaria, în condițiile în care peste 90% dintre firmele care erau sau sunt partenere Sepsi Sfântu Gheorghe sunt societăți maghiare.
În perioada 2018-2022, clubul condus de Laszlo Dioszegi a câștigat 13,2 milioane euro din sponsorizări și publicitate, aproape toate firmele partener fiind maghiare.
Costurile de construcție ale stadionului din Sfântu Gheorghe, de aproape 25 milioane euro, au fost și ele achitate integral de guvernul Ungariei.
GSP a explicat că în contabilitatea lui Sepsi figurează datorii de peste 30 de milioane de euro, dar o mare parte din sumă reprezintă veniturile acordate de statul ungar, care sunt catalogate ca subvenții.