Șefa Agenției Naționale Antidoping, despre situația în care se află acum Simona Halep: „Regimul sancţiunii, pentru aşa ceva, e de patru ani de suspendare”

Publicat: 26 04. 2023, 10:03
Sursa Foto: Instagram/ @simonahalep27_

Simona Halep se confruntă cu o situație foarte dificilă, după ce a fost suspendată din toate competițiile din cauza identificării unei substanțe interzise în organismul ei în vara trecută, potrivit Evenimentului zilei.

Gabriela Andreiaşu, director general al Agenţiei Naţionale Antidoping din România, a vorbit despre situația Simonei Halep. Ea a explicat că substanța găsită în corpul Simonei se află pe lista celor interzise de foarte mulți ani, încă din anul 2017, sub denumirea internațională FG4592.

Viitorului Simonei Halep este îngrijorător

„Nimeni nu ar fi identificat-o ca fiind roxadustatul, la momentul respectiv, dar mai târziu a fost inclusă cu exact această titulatură la o anume secţiune F2, din lista interzisă, cea cu hormoni empirici, factori de creştere, substanţe înrudite şi mimetice. Este o secţiune care face referire la agenţi ce favorizează intoxia, adică scade nivelul de oxigen în organism, ceea ce înseamnă şi forţarea organismului să producă mai multe celule roşii”, a explicat Gabriela Andreiaşu.

Ea a mai explicat faptul că substanța respectivă poate modifica parametrii hematologici ai organismului și poate îmbunătăți performanța sportivă. Directoarea Agenției Antidoping a mai argumentat faptul că roxadustatul este folosit și pentru tratarea anumitor afecțiuni, chiar și pentru anemie, o boală asociată cu una cronică sau în cazul unei boli de rinichi.

Va reveni Halep pe teren?

Gabriela Andreiaşu a fost întrebată dacă va scăpa Halep de suspendare, dar a spus că ea nu se poate pronunța, ceea ce știe sigur este faptul că acel cod spune că în astfel de situații substanța a fost luată cu intenție.

„Nu ştiu să vă spun! Dar, având în vedere că este o substanţă nespecifică, codul spune foarte clar: identificarea unei substanţe nespecifice, în proba unui sportive, poate fi considerată ca fiind luată cu intenţie. Vorbim de o substanţă nespecifică, iar regimul sancţiunii, pentru aşa ceva, e de patru ani de suspendare”, a declarat șefa Agenției Naționale Antidoping.

Ea a mai spus că sportivii sunt responsabili pentru ceea ce se află în organismul lor, iar agenția are un rol de neutralitate, poate oferi explicații referitoare la substanță, dar nu poate judeca situația ca un tribunal.