Sebastian Colțescu și-a pregătit „așii” din mânecă. UEFA va anunța verdictul în scandalul cu acuzații de rasism

Sebastian Colțescu și-a pregătit „așii din mânecă. UEFA va anunța verdictul în scandalul cu acuzații de rasism

Verdictul în cazul „Sebastian Colțescu” va fi dat în aceste zile, de UEFA. Fostul european va anunța în curând decizia finală cu privire la scandalul de rasism mediatizat pe întreg globul. Arbitrul român are mai mulțiîn mânecă, cu care i-ar putea fi de mare ajutor.

O lună și jumătate a trecut de la meciul dintre Istanbul PSG și Bașakșehir, când jucătorii ambelor formații au ales să părăsească terenul, după ce Pierre Webo și Demba Ba, de la echipa oaspete, au iscat un scandal uriaș, deranjați de faptul că Sebastian Colțescu a folosit cuvântul „negru”, într-o conversație cu centralul Ovidiu Hațegan.

Asul din mâneca arbitrului român Sebastian Colțescu

Acuzat din toate părțile de rasism, Sebastian Colțescu își pregătește o super-apărare în fața celor de la UEFA. Avocatul Josep Vandellos și-a anunțat la scurt timp după izbucnirea scandalului susținerea față de Colțescu. Spaniolul a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe procese din zona sportivă și s-a declarat încrezător că românul va avea câștig de cauză.

Niciunul dintre protagoniștii controversatului eveniment nu se află într-o anchetă disciplinară. În prezent, UEFA încearcă să audieze toate părțile, pentru stabilirea unui punct de vedere ferm.

Sebastian Colțescu a fost deja audiat, informează PlaySport. Acesta a susținut faptul că nu a intenționat să jignească pe cineva și că „negru” era un cuvânt care a avut rolul doar de a-l identifica pe Pierre Webo.De asemenea, un detaliu mai puțin cunoscut este faptul că primul arbitru care a folosit cuvântul „negru” a fost Octavian Șovre.

Ceea ce i-ar putea pune într-o lumină favorabilă pe arbitrii români este proba audio. Oficialii UEFA au angajat un translator vorbitor de limba română pentru a traduce tot ceea ce arbitrii au discutat înainte de controversata scenă.

Istanbul Bașakșehir ar putea fi sancționată de UEFA

Pe lângă cazul arbitrilor români, UEFA mai are pe masă o speță și anume, sancționarea clubului din Turcia. Bașakșehir a ieșit de pe teren inițial, iar francezii au făcut același gest, în semn de solidaritate. La scurt timp însă, parizienii au vrut să revină pe teren, însă turcii au refuzat.

Presiunea este uriașă pe cei de la UEFA. Rămâne de văzut dacă Bașakșehir va avea fi trimisă în fața Comisiei de Disciplină, pentru că speța poate avea consecințe diplomatice uriașe, cu atât mai mult după ce președintele Recep Erdogan a reacționat în seara meciului, condamnând reacția lui Sebastian Colțescu și acuzându-l de rasism.

„Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir, şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. #Nurasismului”, a scris preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pe Twitter.

De asemenea, Roxana Mărăcineanu, ministrul român al Sportului din Franța, l-a condamnat dur pe Colțescu.

„În această seară, sportivii au luat o decizie istorică în fața unei atitudini pe care au considerat-o inacceptabilă. O expresie a unui rasism ordinar. Așteptăm rezultatele anchetei, dar nu pot decât să salut simbolismul puternic al gestului lor și solidaritatea lor”, a scris Roxana Mărăcineanu pe pagina sa de Facebook.

Din partea autorităților române, nimeni nu i-a luat apărarea lui Colțescu.

„La astfel de lucruri, România ar trebui să aibă reacții rapide. Cel mai probabil, nu va reacționa nimeni (n.r. – în apărarea lui Colțescu). Indiferent, și dacă a greșit, ambasada, consulatele, sunt puse ca să te apere. Nu ca să te condamne îl locul celor care există deja să facă asta. E noaptea minții, din acest punct de vedere”, a comentat sociologul Alfred Bulai pentru MrNews.ro.

Pe data de 8 decembrie s-a disputat meciul dintre PSG și Istanbul. O zi mai târziu s-a reluat partida, pierdută de turci cu scorul de 5-1.

Acuzațiile de rasism la adresa lui Sebastian Colțescu, demontate de către filologul Radu Paraschivescu

Radu Paraschivescu a explicat în cadrul unei emisiuni de radio, la Digi, faptul că acuzațiile de rasism la adresa lui Sebastian Colțescu sunt perfect nefondate.

„Colțescu a folosit un cuvânt fără încărcătură rasistă, ca să identifice rapid un component de pe banca tehnică, adică antrenorul secund. El nu știa că este antrenorul secund. Ce ar fi trebuit? El ar fi trebuit să ia în prealabil, un album cu toți jucătorii și ‘să-i învețe’ pe dinafară.

Eu zic că este o coincidență de silabe și de consoane între cuvântul ‘negru’ și cuvintele ‘nigger’, ‘negro’ ș.a.m.d (…).

Era același scandal (n.r. – dacă i se spunea ‘the black guy’), dar nu văd unde este scandalul, din moment ce mișcarea ‘Black Lives Matter’ a fost înființată de niște oameni de culoare (…) Păi da (n.r. – ei își pot spune așa), dar acesta este monopol asupra cuvintelor, nu te supăra! Noi avem voie să spunem ‘prăjitură’, voi nu aveți voie să spuneți ‘prăjitură’. Voi puteți să vă numiți așa fără să vă acuze nimeni și nu e nimic de acuzat, dar noi nu avem voie, pentru că devenim brusc, rasișți. Nu vă supărați, o luăm razna!”, a explicat Radu Paraschivescu.

Ilie Năstase și Ladislau Boloni, reacții ferme în sprijinul lui Sebastian Colțescu

Mai multe persoane publice din România au intervenit în scandalul iscat de Bașakșehir. Printre aceștia, foști mari sportivi cu experiență internațională, precum Ilie Năstase și Ladislau Boloni.

„Am văzut că e scandalul peste tot. Chiar nu înțeleg unde e problema. Nu e rasism! Dacă ei ne spun nouă albi, nou cum să le zicem lor? Arbitrul îi spune negru, dar nu ca să îl jignească.

Nu avea nici număr pe el. Cum trebuie să îi spună? Putea să folosească ‘de culoare’, dar nu cred că știa atât de bine engleza, așa că a zis în română. Dacă era în tribune și avea pe el șort, la vedere, 24 sau 50, zice numărul 24 sau 50”, a declarat Ilie Năstase pentru ProSport.

De asemenea, Ladislau Boloni a avut o reacție mai virulentă, după ce mai mulți miniștri ai Guvernului și-au cerut scuze în numele României.

„Când ai exprimări rasiste, accentul tău, cuvintele tale, limbajul corpului trădează aceste porniri extrem de urâte, condamnabile. Ori eu n-am sesizat aşa ceva la Colţescu! Şi, repet, am pretenţia că ştiu bine limba română.

Faptul că tu spui ‘la negru’, ca să identifici repede un om, păi asta nu poate fi niciodată rasism! Exprimarea lui Colţescu n-a avut nicio urmă de dispreţ sau de ură vizavi de persoana care era pe banca formaţiei turce.

Ei bine, eu am fost un sportiv român şi îl rog să nu-şi ceară scuze în numele meu! El e un politician care vrea să se afirme şi atunci îşi dă cu părerea şi îşi cere scuze, că, vezi domne, ce mare democrat şi liberal şi la modă e el, cu respect faţă de toată lumea! Doar că n-are respect faţă de lumea în care trăieşte el! Faţă de acea lume n-are niciun fel de respect. El vrea doar să se afirme. Şi acest sentiment, această părere exprimată de acest politician îi influenţează apoi pe foarte mulţi”, a declarat Boloni într-un interviu pentru Adevărul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`