După cum ne așteptam, România va avea un drum lung și anevoios până la turneul final Euro 2020, care va cuprinde și partide disputate la București, după ce sorții nu ne-au prea zâmbit la trageri.
Astfel, parcursul României către un nou turneu continental va trece de această dată prin Spania, Suedia, Norvegia, Insulele Feroe și Malta, în ceea ce pare a fi una dintre cele mai grele campanii europene ale tricolorilor din ultimii ani.
Spania nu mai are nevoie de nicio introducere, pentru că este cu siguranță naționala începutului de mileniu. Între anii 2008 și 2012, Regatul iberic și-a adjudecat toate trofeele majore: Euro 2008 din Austria și Elveția, Cupa Mondială 2010 din Africa de Sud, respectiv Euro 2012 din Polonia și Ukraina. Ba mai mult, la nivel de competiții interne, Spania ne oferă echipele care au revoluționat fotbalul modern, dar și cel clasic, Barcelona și Real Madrid – formații care aproape an de an câștigă Liga Campionilor și ale căror fotbaliști dărâmă recorduri după recorduri.
Suedia este și ea un adversar redubital, lucru demonstrat de Mondialul rusesc din acest an. Naționala pregătită de Janne Andersson a făcut un turneu final excelent, în care la un moment dat dădea impresia că poate ajunge până în careul de ași. În grupă, nordicii au trecut lejer de formații precum Mexic (3-0) sau Coreea de Sud (1-0) și doar ghinionul i-a oprit să realizeze aceeași performanță și în partida cu Germania, pe care „panzerele” au întors-o in-extremis, prin execuția de geniu a lui Kroos de la ultima fază a meciului. În cele din urmă, suedezii au cedat în sferturi, 0-2 în compania Angliei, în condițiile în care britanicii au avut una dintre cele mai în formă naționale de la Mondialul din Rusia
Norvegia nu a fost calificată la Mondialul din Rusia, dar rămâneo echipă cu care, din păcate, avem o lungă tradiție de întâmplări fotbalistice nefericite. Ne amintim și astăzi cu amar de ultima întâlnire cu Norvegia din preliminariile unui turneu continental, în anul 2004, când asistența de pe stadionul „Ghencea” au asistat la un 0-1 sec, care ne-a curmat șansele la calificare, pe gazon mocirlor atât de caracteristic stadioanelor noastre. La nivel de club, ultima amintire sunt meciurile lui FCSB cu Rosenborg din 2015 care s-au înclinat fără nicio emoție în favoarea norvegienilor (3-1 la general în Liga Europa).
În fine, grupa de preliminarii este completată de Malta și Insulele Feroe, două echipe cu pretenții mai mici la calificare.Cu „pescarii” ne-am întâlnit chiar în ultima campanie pentru Euro privind calificarea la turneul final din 2016. Dacă pe terenul lor, un Budescu magic ne-a făcut să câștigăm fără nicio emoție la scor de neprezentare, meciul de acasă a fost unul mai mult decât dramatic, în care ai noștri s-au impus la scor minim, deși pe finalul partidei ostilitățile erau pe punctul de a lua o altă întorsătură. În orice caz, observăm că în ultimii ani nivelurile echipelor s-au echilibrat tot mai tare, astfel că nicio partidă nu mai poate fi considerată ca și câștigată.