În ultimul deceniu, Corpul de Integritate în Tenis a primit în mai multe rânduri sesizări cu privire la 16 jucători din top 50 ai lumii că ar fi aranjat anumite meciuri, printre aceștia opt sportivi care participă și anul acesta la turneul Australian Open, scrie BBC.
Potrivit sursei care a realizat investigația împreună cu Buzzfeed a precizat că suspiciunile au legătură chiar și cu meciurile de la Wimbledon.
„În ultimul deceniu 16 jucători care au făcut parte din top 50 au fost raportaţi în mod repetat la Tennis Integrity Unit, fiind suspectaţi că au aranjat meciuri. Tuturor jucătorilor, între care se numără şi câştigători ai unor trofee de Grand Slam, li s-a permis să concureze în continuare”, scriu jurnaliștii de la BBC.
Cele două publicații care fac investigația dețin mai multe documente din anul 2007, în care se găsesc dovezi cu privire la „suspiciunile cu privind aranjarea unor meciuri la cel mai înalt nivel al tenisului masculin mondial, inclusiv la Wimbledon”. „Opt dintre jucătorii raportaţi în mod repetat în ultimii zece ani urmează să evolueze la Australian Open”, mai spun cei de la BBC.
Investigația pe care acești au demarat-o a plecat de la suspiciuni din meciul dintre Nikolai Davidenko şi Martin Vassalo Arguello.
„Cei doi nu au fost găsiţi vinovaţi de vreo încălcare a regulamentelor, dar investigaţia s-a extins, ajungându-se la cercetarea unei reţele de pariori legată de jucători de top”.
Chris Kermode, președintele ATP, a declarat că toate informațiile care ajung la Corpul de Integritate în Tenis sunt urmărite și analizate conform legii. Dacă aceste dovezi sunt reale, ele nu vor fi ignorate.
„Nu este adevărat că ignorăm dovezi. Ceea ce se întâmplă este că informaţiile sunt date Corpului de Integritate în Tenis şi cei de acolo trebuie să găsească dovezi. Este o mare diferenţă între informaţii şi dovezi. Fiecare informaţie primită de Tennis Integrity Unit este analizată corespunzător. Tratăm situaţia cu serozitate. Datoria TIU este să elimine orice tentativă de aranjare de meciuri. Suntem conştienţi că astfel de situaţii există. Cred că există la un nivel extrem de mic şi vrem să acţionăm în cel mai bun mod posibil în această privinţă”, a spus Kermode, conform theguardian.com.