Sabin Gherdan, avocatul gimnastelor române la TAS: Nu știm motivele pentru care Sabrinei Voinea nu i-a fost acceptată cererea / În ceea ce o privește pe Ana Bărbosu este o soluție istorică. E o premieră (VIDEO)

Publicat: 10 08. 2024, 20:39
Echipa de canotaj şi componenţii lotului de gimnastică artistică revin de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, la Salonul Oficial al Aeroportului Internaţional ''Henri Coandă'' din Otopeni, 7 august 2024. Inquam Photos / George Călin

Soluția dispusă de Tribunalul de Arbitraj Sportiv în cazul Anei Maria Bărbosu este una istorică, fiind prima soluție prin care TAS îi acordă unei sportive o medalie care inițial fusese alocată alteia, a declarat avocatul care le-a reprezentat pe gimnaste, Sabin Gherdan, sâmbătă, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.

Sabin Gherdan, avocatul Anei Bărbosu și Sabrinei Voinea la TAS, declarații pentru B1 TV

Întrebat despre soluția dictată de instanța de la Lausanne, Sabin Gherdan a explicat: „În primul rând, subliniez faptul că am primit doar dispozitivul acestei hotărâri. Fiind o procedură urgentă, motivarea nu vine împreună cu dispozitivul. Nu știm care sunt motivele pentru care atletei noastre Sabrina Maneca Voinea nu i-a fost acceptată cererea. Putem doar să ne gândim logic, raportat la audierile care au avut loc”.

„În ceea ce o privește pe Ana Maria Bărbosu este o soluție istorică. În momentul de față, este prima soluție prin care Tribunalul de Arbitraj Sportiv acordă o medalie unei sportive după ce inițial a fost alocată unei alteia. Este, astfel, prima hotărâre de acest gen și cel mai probabil în următoarea perioadă vom ști cum va ajunge medalia în posesia sportivei noastre”, a adăugat avocatul.

Cum ar putea fi atacată decizia TAS

Întrebat dacă se mai poate schimba decizia, Sabin Gherdan a spus: „Hotărârea poate să fie atacată la tribunalul federal elvețian pentru motive care țin de aspecte procedurale. Șansele ca aceasta să fie întoarsă sunt foarte mici. În medie, în jur de 0,5% dintre căile de atac adresate împotriva hotărârilor de la TAS sunt admise la tribunalul suprem elvețian. Prin urmare, într-o proporție foarte mare, această hotărâre în favoarea Anei Maria Bărbosu este una aproape definitivă”.

„Există o doctrină promovată de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne cu privire la regulile jocului. Aceste reguli ale jocului și decizii ale arbitrilor nu pot fi contestate într-o procedură ulterioară în fața Tribunalului de Arbitraj Sportiv decât în anumite circumstanțe excepționale, circumstanțe care nu au fost dovedite în nicio hotărâre pronunțată de către TAS până în prezent. Prin urmare, ca să vă spun în concret motivul pentru care a fost respinsă această cerere în ceea ce o privește pe Sabrina, nu pot să o fac până când nu vom avea hotărârea detaliată, motivată a Tribunalului de Arbitraj Sportiv”, a mai declarat Sabin Gherdan.