Roxadustat face lupta antidoping mult mai dificilă, spune un expert elvețian de top, referindu-se la substanța depistată în organismul Simonei Halep
Un medicament antianemic face lupta antidoping mult mai dificilă, a declarat expertul elvețian Raphael Faiss, pentru Reuters, referindu-se la roxadustat, substanța interzisă care a fost depistată în organismul Simonei Halep la US Open 2022.
Roxadustat face lupta antidoping mult mai dificilă, spune un expert elvețian de top
Raphael Faiss, cercetător-șef la Centrul de cercetare și expertiză în științele antidoping din cadrul Universității de la Lausanne, susține că substanța roxadustat reprezintă o provocare grea pentru autoritățile antidoping.
„Nu este nouă, există de la începutul anilor 2010, dar disponibilă pe piață doar în Asia”, a declarat Faiss pentru Reuters.
„Îți stimulează corpul de parcă ar fi la altitudine și stimulează urcarea celulelor roșii, producând eritropoietină endogenă (EPO)”, a explicat expertul.
Roxadustat, care este detectabilă la testele antidoping din 2017, are o durată de eliminare din corp de 10-16 ore, ceea ce îngreunează misiunea autorităților antidoping de a-i prinde pe trișori.
Simona Halep, fostă campioană la Roland Garros și Wimbledon, este suspendată provizoriu din octombrie 2022 deoarece a fost testată pozitiv pentru roxadustat la US Open. Românca a negat că ar fi luat substanța interzisă cu bună știință.
Faiss susține că sportivii care se antrenează în mod repetat timp de câteva zile la altitudini mari ridică suspiciuni, având în vedere că este mai greu să îi testezi.
Regulile Agenției Mondiale Antidoping (WADA) îi obligă pe sportivi să comunice un interval de 60 de minute în care sunt disponibil pentru testare, pentru fiecare zi, și pot fi trași la răspundere pentru teste pe care le ratează. În plus, sportivii trebuie să le transmită autorităților antidoping adresele de domiciliu și locațiile, și calendarul pentru activitățile de antrenament.
„Este greu să îi tratezi pe sportivi când se antrenează la altitudine, deoarece s-ar putea ajunge la ei doar cu telecabina – care ar putea să nu funcționeze pe timp de noapte”, a explicat Raphael Faiss.