Roxadustat face lupta antidoping mult mai dificilă, spune un expert elvețian de top, referindu-se la substanța depistată în organismul Simonei Halep

Roxadustat face lupta antidoping mult mai dificilă, spune un expert elvețian de top, referindu-se la substanța depistată în organismul Simonei Halep
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Christopher Katsarov

Un medicament antianemic face lupta antidoping mult mai dificilă, a declarat expertul elvețian Raphael Faiss, pentru Reuters, referindu-se la roxadustat, substanța interzisă care a fost depistată în organismul Simonei Halep la US Open 2022.

Roxadustat face lupta antidoping mult mai dificilă, spune un expert elvețian de top

Raphael Faiss, cercetător-șef la Centrul de cercetare și expertiză în științele antidoping din cadrul Universității de la Lausanne, susține că substanța roxadustat reprezintă o provocare grea pentru autoritățile antidoping.

„Nu este nouă, există de la începutul anilor 2010, dar disponibilă pe piață doar în Asia”, a declarat Faiss pentru Reuters.

„Îți stimulează corpul de parcă ar fi la altitudine și stimulează urcarea celulelor roșii, producând eritropoietină endogenă (EPO)”, a explicat expertul.

Roxadustat, care este detectabilă la testele antidoping din 2017, are o durată de eliminare din corp de 10-16 ore, ceea ce îngreunează misiunea autorităților antidoping de a-i prinde pe trișori.

Simona Halep, fostă campioană la Roland Garros și Wimbledon, este suspendată provizoriu din octombrie 2022 deoarece a fost testată pozitiv pentru roxadustat la US Open. Românca a negat că ar fi luat substanța interzisă cu bună știință.

Faiss susține că sportivii care se antrenează în mod repetat timp de câteva zile la altitudini mari ridică suspiciuni, având în vedere că este mai greu să îi testezi.

Regulile Agenției Mondiale Antidoping (WADA) îi obligă pe sportivi să comunice un interval de 60 de minute în care sunt disponibil pentru testare, pentru fiecare zi, și pot fi trași la răspundere pentru teste pe care le ratează. În plus, sportivii trebuie să le transmită autorităților antidoping adresele de domiciliu și locațiile, și calendarul pentru activitățile de antrenament.

„Este greu să îi tratezi pe sportivi când se antrenează la altitudine, deoarece s-ar putea ajunge la ei doar cu telecabina – care ar putea să nu funcționeze pe timp de noapte”, a explicat Raphael Faiss.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:47 - Dan Barna: Suntem în fața unui vot prin care definim viitorul. Singurul candidat care poate să lupte cu ceea ce înseamnă PSD, PNL, AUR, toată această structură care a încolăcit ca un șarpe România, este Elena Lasconi (VIDEO)
20:45 - Un bătrân din Slatina a fost bătut de tânărul pe care îl avea în gazdă. Bărbatul are șanse minime de supraviețuire
20:43 - Dan Barna: Românii au de ales între vechiul sistem PSD – PNL și Elena Lasconi, omul fără legătură cu sistemul / Ciucă și Ciolacu sunt motivele pentru care oamenii au sărăcit / Simion a fost marioneta PSD ani de zile în Parlament (VIDEO)
20:18 - Nicușor Dan a spus cine poate vota la referendum: “Cei care au buletin de București sau viză de flotant, indiferent de când s-a luat viza”. Tot ce trebuie să știe cei care vor alege să voteze la cele 3 întrebări (VIDEO)
20:04 - Dani Oțil, surprinză romantică pentru Gabriela Prisăcariu, cu ocazia aniversării ei. Gestul prezentatorului i-a uimit pe fani
19:38 - Nicușor Dan: Nu se fac mari investiții în București pentru că banii sunt distribuiți prost. Primăriile de sector primesc de 3 ori mai mulți bani decât noi, deși noi avem mai multe atribuții decât ei. Așa se duc banii pe tot felul de prostii (VIDEO)
19:36 - Nicușor Dan: Este un grad uriaș de ilegalitate la sectoarele din București în ceea ce privește emiterea autorizațiilor. Asta e calea cea mai simplă de a reveni în legalitate (VIDEO)
19:24 - Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara, transportați la spital. Cei mici au acuzat stări de rău
19:03 - Gheorghe Falcă: Cred că acest parteneriat al PNL-ului cu administrațiile locale poate să dinamizeze viața din România în momentele grele prin care vom trece în 2025 (VIDEO)
18:58 - Ciprian Ciucu, despre referendumul inițiat de Nicușor Dan: E important deoarece poate da tonul pentru o reformă administrativă a Capitalei. La întrebarea despre buget e puțin neclar (VIDEO)