Cât de slabă este naționala lui Mirel Rădoi în comparație cu celelalte echipe „tricolore”: futsal, minifotbal, fotbal pe plajă, naționala feminină și cea a artiștilor
Mulți suporteri români încă hrănesc cu amintirea Generației de Aur, iar așteptările fanilor fotbalului au scăzut atât de mult încât o calificare la un Campionat European este motiv de mare sărbătoare, în timp ce Mondialul continuă să rămână un vis frumos. Nu doar naționala „mare” de fotbal a României se zbate în mediocritate, ci și alte selecționate precum cele de la fotbalul pe plajă sau fotbalulla feminin.
În timp ce guvernul Ungariei investește masiv în sport, inclusiv în bazele din țara noastră, fotbalul românesc continuă declinul. Atât la nivel de fotbal de club, cât și la națională.
Naționala de seniori, locul 43 mondial
„Tricolorii” lui Mirel Rădoi au ratat calificarea la EURO, iar în preliminariile pentru Cupa Mondială au un parcurs destul de modest. Rezultatele din ultima perioadă au coborât cea mai populară națională de fotbal a României șase poziții în topul FIFA, până 43 mondial, în fața unor state precum Scoția (44), Jamaica (45) și Egipt (46), dar în spatele Austriei (23), Ucrainei (24), Serbiei (25), Iranului (31) și a Ungariei (37).
Lider mondial este Belgia, urmată de Franța, Brazilia, Anglia și Portugalia.
Naționala feminină de fotbal, pe locul 42
„Tricolorele” sunt chiar mai bine clasate decât băieții, cu o pozițiemai sus în topul coeficienților de la FIFA, pe locul 42. Naționala feminină se află în fața Uzbekistanului (43), Ungariei (44) și a Myanmarului (45), dar în spatele unor naționale precum Coreea de Nord (10), China (14), Islanda (17), Vietnam (33) și Thailanda (39).
Lider mondial este SUA, urmatde Germania, Olanda, Franța și Suedia. Anglia și Brazilia ocupă locurile șase și șapte.
Naționala de fotbal pe plajă, pe locul 50 mondial
Nu are România clima potrivită pentru a face o tradiție dinfotbalul pe plajă, iar clasarea mediocră în topul mondial, locul 50, aproape de cea a naționalei „mari”, nu este o tragedie. În clasamentul mondial, „tricolorii de pe plajă” au întrecut Olanda (60), Danemarca (67) și Bulgaria (64), dar și state insulare precum Capul Verde (58) și Madagascar (66).
Portugalia este naționala care domină clasamentul mondial, urmată de Brazilia, Italia, Rusia și Spania.
Naționala de futsal, pe locul 24 în lume
Cosmopolita națională de fotbal în sală a României, care are în componență mai mulți jucători naturalizați, cu origini din Brazilia și Portugalia, ocupă un loc mai onorabil, poziția 24 în ierarhia mondială. În acest clasament, România a depășit Franța (25), Polonia (26), Belgia (31), Ungaria (35) și SUA (49).
Clasamentul mondial este condus de Spania, urmată de Brazilia, Argentina, Rusia și Portugalia. Iran și Kazakshstan ocupă și ele poziții foarte bune, locurile șase și șapte.
România, națională competitivă la minifotbal
Nu are România cele mai bune performanțe la nivel fotbalistic în sportul „rege”, cu arene în care încap zeci de mii de oameni și cu milioane de privitori, dar are succes la minifotbal.
Din 2015, când a fost înființată Cupa Mondială de fotbal, de fiecare dată România a fost prezentă și a făcut impresie bună. În 2015 a urcat pe podium, pe locul al treilea. În 2017 a ocupat locul 9, iar în 2019 a cucerit din nou bronzul.
La EURO, jucătorii de minifotbal au câștigat la foc automat, până în 2015. Campionatul European, care se desfășoară anual, l-au câștigat în 2010, 2011, 2012, 2012, 2013, 2014 și 2015. În 2016 au ocupat locul al 12-lea, în 2017 locul 4 iar în 2018 locul 2. Astfel, România este naționala cu cele mai multe titluri europene la minifotbal, 6 la număr. Cehia, Kazahstan și Rusia au mai cucerit trofeul, doar o dată.
Naționala artiștilor cunoaște cel mai bine gustul victoriei
Artiștii români, care au în componență mari microbiști,cântăreți și dansatori precum Aurelian Temișan, Kamara de la Alb-Negru, Adrian Enache și Cornel Păsat, au câștigat Cupa Mondială în 2014 și 2018, iar de alte două ori au ajuns în finala competiției.
Naționala de tineret oferă speranțe
„Tricolorii” U21 sunt cei care mențin vii speranțele microbiștilor. Ultimele două prezențe la EURO oferă încredere că rușinea din ultimii 13 de ani la nivel de echipă de seniori ar putea fi ștearsă la un moment dat. Dacă nu se vor pierde pe drum, nume precum Olimpiu Moruțan, Darius Olaru, Radu Drăgușin și Radu Boboc ar putea deveni piese de bază în viitoarea națională „mare”, care ar putea aduce bucuria supremă suporterilor: calificarea la Mondial.