Cele mai bune rezultate la pariuri sportive vin atunci când practicantul se îndepărtează de stilul de joc al maselor. Există diferențe foarte mari între pariorii profesioniști și cei amatori, însă principalii factori de diferențiere nu sunt întotdeauna atât de evidenți pe cât s-ar părea.
De aceea, auzim deseori acea idee cum că „acei pariori au succes pentru că au timp și bani”. Fac pariu că dacă le facilitezi aceste două elemente celor care rostesc aceste cuvinte și tragi linie la sfârșit de lună, vei vedea că nu vor fi profitabili.
În acest material nu vom prezenta o rețetă magică pentru succes, pentru că așa ceva nu există. În schimb, îți vom furniza o serie de idei și sfaturi care să te ajute să-ți perfecționezi stilul de joc, pentru ca ulterior să-ți poți da seama singur ce vei avea de făcut pentru a continua să progresezi.
1. Urmărește îndeaproape un număr limitat de sportivi sau de campionate.
Lipsa de răbdare este probabil, principalul defect al pariorului de rând. În loc să-și concentreze energiile și timpul pentru a monitoriza un număr limitate de sportivi (în cazul sporturilor individuale) sau de campionate (în cazul sporturilor de echipă), amatorii se diluează, pariind deseori pe evenimente despre care nu știu mare lucru.
Chiar dacă este adevărat că dacă știi primul 11 al fiecărei echipe din Liga 11 nu înseamnă neapărat că vei câștiga mai des la pariuri sportive, asta nu înseamnă că acest lucru nu poate fi folositor atunci când este combinat cu alte calități. Pariorii profesioniști urmăresc echipele și sportivii pe rețelele de socializare, intră în fan-club-urile acestora și răsfoiesc presa locală.
2. Nu te lăsa influențat prea mult de cote.
Mulți pariori din România se concentrează prea mult pe atingerea unei anume cote la biletul zilei, neglijând noțiunile matematice de bază cu privire la probabilități. Se știe că șansele de câștig scad indirect proporțional cu valoarea cotei, însă nu voi insista asupra acestui lucru.
Mai de grabă, îți voi dezvălui un aspect interesant, și anume că o bună parte dintre pariorii profesioniști își fac propriile cote fără să se uite în prealabil la cotele oferite de operatori.
Pariorii de succes aruncă un ochi peste analizele și predicțiile publicate de alți pariori serioși, însă nu pentru a le copia ponturile, ci pentru a vedea mai multe păreri, pentru a înțelege motivele care au generat mișcarea cotelor și totodată pentru a se asigura că nu le-a scăpat vreo informație cu privire la partidele pe care are de gând să parieze.
3. Renunță la iluzia îmbogățirii rapide.
Pentru a putea genera câștiguri decente, pe termen lung, un parior trebuie să aibă un buget pe măsură. Desigur, există numeroase strategii și abordări, iar marja de câștig va depinde și de numărul total de pariuri jucate, de miză, cotă medie și așa mai departe.
Totuși, în linii mari, se spune că un parior devotat ar trebui să se gândească la o marjă de câștig lunară de cel mult 10% din banca sa, însă uneori poate fi vorba și de numai 5%. Atenție, aceste cifre se referă la profesioniști!
Așa că plasarea câtorva lei pe un bilet la pariuri sportive, cu scopul de a câștiga echivalentul prețului unui apartament, nu este foarte diferit de a juca un bilet la loto. Este de preferat să aplici o strategie de gestionare a mizelor profesionistă și să-ți testezi eficiența pe parcursul unui sezon întreg, chiar dacă dispui de un buget infim. Până la urmă, dacă descoperi o formulă profitabilă, ulterior o vei putea replica și dacă mărești miza, nu?
4. Nu te mai gândi la recuperarea pierderilor.
Foarte mulți pariori pierd pentru că sunt orgolioși. Nu acceptă să piardă și deseori doresc să se răzbune pe ghinion, pe casa de pariuri sau pe mai știu eu ce alți „vinovați” pe care îi găsesc pentru insuccesul lor.
Principala piatră de poticnire a pariorilor este jucatul la recuperare. În mod concret, amatorii de pariuri sportive pur și simplu nu concep să încheie ziua pe minus. Și cu cât „gaura” este mai mare, cu atât sunt mai disperați în a-și recupera investiția, rezultatul îl știm cu toții: faliment.
Învață-te să gândești în perspectivă și nu te mai implica emoțional. Cum faci asta? În primul rând, nu te lăuda niciodată cu câștigurile tale și nu te plânge atunci când pierzi.
5. Ia în calcul aspecte pe care majoritatea pariorilor le ignoră.
La nivel de mase, cei mai mulți pariori se ghidează după aceleași principii atunci când analizează partidele. De multe ori însă, aceste analize sunt superficiale și felul în care sunt interpretate datele pot fi chiar în dezavantajul lor.
Din lipsa suficientelor informații, aproape orice detaliu ia o pondere mult mai mare decât i s-ar cuveni. Cu alte cuvinte, dacă lipsește un titular de bază dintr-o formație, mulți pariori se gândesc deja că echipa respectivă va pierde. Iată câteva exemple în acest sens:
atunci când lipsesc anumiți importanți din primul 11, majoritatea pariorilor se opresc aici, ne mai interesându-se de condiția celor care îi vor înlocui;
atunci când echipa A jucat mai multe meciuri în ultimele 7 zile decât viitoarea adversară, majoritatea pariorilor au impresia că echipa B se va prezenta la meci într-o condiție fizică mai bună, lucru care ar putea să nu fie deloc așa;
condițiile de joc pot avea un rol major în ecuația fiecărei partide, așa că factori precum temperatura, umiditatea, starea gazonului, numărul sau lipsa spectatorilor, ora la care se dispută partida, folosirea acoperișului retractabil, lipsa de confort a oaspeților cu privire la transport și cazare etc. sunt aspecte care trebuie analizate cu atenție.
Uneori, vei putea găsi astfel de detalii în secțiunea pariul zilei, acolo unde pariorii de clasă analizează în detaliu anumite partide, dar asta nu înseamnă că pariorul trebuie să se mulțumească cu atât, ci trebuie să fie serios și silitor atunci când evaluează o partidă.