Protocolul medical pentru desfăşurarea meciurilor de fotbal, modificat de FRF. Ce schimbări au apărut
Meciurile din Liga 1 erau programate să fie reluate vineri, 12 iunie, după 3 luni pauză, din pricina pandemiei de coronavirus de pe teritoriul României.
Primul meci, dintre Universitatea Craiova – FC Botoşani, din etapa a III-a a play-off-ului, a fost amânat după ce Dr. Petre Răduceanu, medicul echipei de fotbal FC Botoșani, a fost confirmat, joi, cu COVID-19.
Tot joi, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a anunțat că va opri desfășurarea meciurilor lui Dinamo București până la finalizarea anchetei epidemiologice, deschisă după ce o persoană din cadrul clubului a fost depistată pozitiv la cea de a patra testare COVID-19.
„În această dimineață, la ora 9:30, au venit rezultatele unor teste făcute la club și a fost depistat acest caz, pozitiv, de coronavirus. Respectiva persoană nu face parte din staff-ul echipei și nu a intrat în contact cu jucătorii”, au precizat oficialii clubului pentru GSP.
Reguli noi pentru desfăşurarea competiţiilor de fotbal
În acest context, comitetul de Urgenţă al FRF a decis, sâmbătă, modificarea protocolului medical ce reglementează desfăşurarea competiţiilor fotbalistice în contextul epidemiei de COVID-19.
Astfel, se modificănumărul maxim de persoane care au acces în Zona 2 a arenei sportive de la 85 la 100, urmând ca,suplimentarfaţă de persoanele deja menţionate în cuprinsul Protocolului, să aibă acces şi:
– 6 jucători care nu sunt incluşi în raportul de arbitraj(câte 3 pentru fiecare echipă);
– 6 reprezentanţi ai partenerilor organizatorului competiţiei;
-2 persoane din cadrul personalului deţinătorului de drepturi radio
– 1 persoană suport servicii marketing.
De asemenea, se modifică și paragraful 9 din Protocol, astfel că distanţa dintre persoanele de pe banca tehnică trebuie constant menţinută.
„Aceasta va putea fi făcută prin adăugarea lângă banca tehnică, dacă este nevoie, a mai multor scaune aşezate la respectiva distanţă.În situaţia stadioanelor cu tribune acoperite şi acolo unde infrastuctura o permite (în sensul de a exista o poartă de acces spre gazon între băncile de rezerve), clubul organizator poate să stabilească,cu acordul delegatului de joc, în spatele fiecărei bănci de rezerve (în tribună) un spaţiu tehnic, strict delimitat, de minim 25 metri pătraţi, cu locuri/scaune, ce va fi folosit atât de jucătorii / antrenorii / membrii staff de pe banca de rezerve.
Distanţa necesară, păstrată faţă de oricare persoană din zona 2 a stadionului, trebuie să fie de minimum 10 metri”, mai precizează FRF.
În ce condiții se reiau meciurile de fotbal din Liga 1
Ministrul Tineretului și Sportului a declarat că va fi obligatorie testarea cu 2-3 zile înainte de primul meci, aceasta fiind făcută atât la sportivi, cât și la arbitri, delegați, oficialii anti-doping, care vor veni să testeze jucătorii. Mai mult, în afară de testarea făcută înaintea competiției, alte testări vor fi repetate din 14 în 14 zile.
La fiecare meci, nu vor putea fi prezente mai mult de 225 de persoane în total, incluzând fotbaliști, tehnicieni, jurnaliști și personal administrativ, accesul pe stadion împărțindu-se în trei zone.
Astfel, Zona 1 va fi zona interioară stadionului, terenul de joc şi vestiarele, unde sunt fotbaliştii, câțiva fotoreporteri, cei din staff-ul ethnic și cei care participă direct la evenimentul sportiv.
Zona 2, zona tribunelor, va cuprinde sectoarele şi scările de acces, spaţiile administrative, zona mass-media şi o zonă exterioară, unde vor fi amplasate carele de reportaj, zona administrativă, autocare, pază.
Accesul suporterilor pe stadioane, permis la următoarea relaxare a restricțiilor
Momentan, meciurile de fotbal se vor desfășura fără spectatori în tribune, însă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu exclude însă ca următoarea etapă de relaxare a restricțiilor pe teritoriul României să permită accesul suporterilor pe stadioane.
„La următoarea relaxare să ne gândim poate şi la spectatori. Dar toate aceste lucruri depind de evoluţia pandemiei la noi, în România”, a precizat acesta.