Nicio echipă nu va retrograda din prima ligă de fotbal a Cehiei, în condițiile în care competiția va rămâne neterminată, după ce un jucător a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, au anunțat oficialii, joi, potrivit Reuters.
Asociația Ligii de Fotbal, organizația care reunește primele două divizii de fotbal profesionist din Cehia, setase 2 august ca dată până la care fiecare echipă trebuia să își încheie meciurile din acest sezon. Totuși, cum echipa afectată, Opava, va petrece două săptămâni în carantină, termenul-limită nu poate fi respectat. O decizie formală pentru încheierea sezonului va fi luată în următoarele zile, a anunțat Stepan Hanus, purtător de cuvânt al Asociației.
Măsura nu afectează lupta pentru titlul de campioană, pe care Slavia Praga a reușit să și-l apere, și nici măcar nu influențează lista echipelor calificate în competițiile europene.
Celor 16 echipe din prima ligă de fotbal a Cehiei li se vor alătura primele două clasate din eșalonul secund. Astfel, din sezonul viitor, a doua divizie va rămâne doar cu 14 echipe.
Fotbalul românesc este traversat de un adevărat val de cazuri de COVID-19. CFR Cluj, unde până și antrenorul Dan Petrescu a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, și FC Dinamo București sunt de departe cele mai afectate echipe, iar îmbolnăvirile vin într-un moment complicat pentru amândouă – clujenii se luptă să o prindă din urmă pe Universitatea Craiova, care s-a desprins în lider la un avans de patru puncte, dar care are și un meci mai mult disputat, în timp ce „alb-roșii” încearcă să evite retrogradarea.
În acest context, ministrul Ionuț Stroe a explicat că este nevoie urgentă demăsuri pentru limitarea focarelor din Liga 1 și pentru a corecta comportamentul participantelor în competiție. Demnitarul a făcut aceste precizări miercuri seară, în direct pe B1 TV.
„Trebuie în mod urgent acționat sub forma adoptării unor măsuri, care pe de o parte să limiteze extinderea la nivelul întregii ligi a acestui focar existent deja la două cluburi, iar pe de altă parte trebuie dispuse, din punctul meu de vedere, niște măsuri care să corecteze comportamentul participantelor în această competițe. La începutul competiției, am elaborat un set de norme cuprinse în ordine ale ministrului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății, care practic descriau într-un mod imperativ modul în care se stabilesc și se respectă regulile după care, nu numai fotbalul, întreg sportul românesc poate funcționa în vremuri de pandemie. Într-adevăr, s-ar putea ca pentru unii să fi fost oarecum ciudate – cu siguranță, au fost noi – dar această pandemie ne obligă pe toți să ne adaptăm modul de a trăi, modul de a lucra, modul de a relaționa în societate și, bineînțeles, modul de a face sport. Aceste reguli descriau foarte clar și fără echivoc modul în care cluburile și organizatorii acestei competiții erau obligate să se asigure că aceste norme sunt asumate, că jucătorii, stafful tehnic și toți participanții se supun acestor norme, le respectă și în felul acesta se protejează”, a declarat Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului.